Театар будућности осваја жири и публику

Александра Глишић
Театар будућности осваја жири и публику

Бањалука - Нема бољих позоришних представа од оних које публику освоје реалним, искреним причама, онаквим какве се догађају свакоме од нас и гдје су емоције у првом плану.

Најбољи доказ за то је комад "Мало благо" Елен Марфи, који је у бањалучком Градском позоришту "Јазавац" режирала Слађана Килибарда, а већ на првом фестивалу овом театру донио је четири награде. Глумачки трио Слађана Зрнић, Наташа Иванчевић и Белинда Божичковић, предвођене Килибардом могу да буду поносне на успјех који су оствариле на фестивалу "Мостарска лиска". У Бањалуку су се вратиле са наградом за најбољу представу у цјелини по оцјени стручног жирија, а жири медија додијелио им је исту титулу. "Велика лиска" за најбољу глумицу припала је Слађани Зрнић, а "Мала лиска" за глумицу вечери Наташи Иванчевић.

Редитељка Слађана Килибарда каже да им је велика част била што су ушли у седам одабраних представа од пристиглих 45 пријава из цијелог региона. Подсјећа да је ове године жири фестивала заиста био респектабилан и у конкуренцији су биле представе које хумор третирају на један мало другачији начин. Сматра да су имена попут Вите Тауфера, Зијаха Соколовића, Јаше Јамника,  као и младе генерације редитеља Ивана Плазибата, Предрага Стојименовића, Емира Капетановића гарантовала помак од "булеварског позоришта". За њу је "Мало благо" представа рађена са пуно мотива и пуно љубави од стране свих актера.

- То је једна снажна представа о женама коју су направиле жене. Када монолошке форме разиграте толико да од њих урадите цјелину која тече и има причу као да није ријеч о појединачним причама и када глумачке креације и емоција коју глумице дају на сцени прелази рампу између сцене и гледалишта, онда добијете представу која оставља утисак на публику, гдје се свако од нас барем на тренутак препознаје и гдје комика и трагика произилазе искључиво из глумачке игре, а не из спољашњих комичних средстава - наглашава Килибарда напомињући да глумице носе представу, оне је оживљавају, надограђују и доказују да Бањалука има прворазредне глумце.

Сматра да је Слађана Зрнић овом наградом потврдила таленат и глумачки рад.

- Ово је био најљепши поклон за 10 година постојања "Јазавца" и показатељ да у културу и квалитет град и држава треба да улажу. Култура и знање нам се увијек добрим враћају - каже Килибарда.

Глумица Слађана Зрнић признаје да је награда "Велика лиска" за за улогу Лане у "Малом благу" за њу једна од најзначајнијих управо зато што јој је она била и највећи изазов. У овој представи она игра много улога, понекад и три лика одједном.

- Овакве улоге се догоде једном у каријери. Укључила сам своје знање, искуство, снагу, занат да освојим овај планински врх. Захваљујући Наташи и Белинди као и редитељки Слађани успјела сам да направим улогу иза које апсолутно стојим и она представља све параметре глуме којима тежим.  Представа је феноменална прије свега због одличног текста - прича Зрнићева додајући да је жири препознао топлу, паметну, духовиту, њежну и урнебесну причу. 

Њена глумица Наташа Иванчевић окарактерисала је "Мало благо" као театар будућности који понајвише коренспондира са стендап комедијом.

- Пријатно сам изненађена толиким бројем награда у Мостару. Ово нам је било прво гостовање изван Бањалуке па смо били мало и скептични како ће публика реаговати. А мени је заиста свака награда драга - открива Иванчевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана