Taksimetar otvara Zaplet: Društvo zarobljeno u kružnom toku

Milanka Mitrić
Taksimetar otvara Zaplet: Društvo zarobljeno u kružnom toku

Banjaluka - Premijernim izvođenjem predstave "Taksimetar" na sceni Gradskog pozorišta "Jazavac" u subotu će biti otvoren deseti Međunarodni festival glumca "Zaplet".

Riječ je o adaptaciji teksta slovenačkog pisca i reditelja Gorana Vojnovića, u režiji Slobodana Perišića. U predstavi glume Željko Stjepanović i Aleksandar Runjić.

- Ove godine je jubilarni, deseti festival, što je za Gradsko pozorište "Jazavac", kao za pozorište koje radi kao udruženje građana, velika stvar. Uspjeli smo da dođemo do desetog festivala i dvanaestog rođendana - rekao je jedan od selektora festivala glumac Ljubiša Savanović.

Dodao je i to da je namjera bila da dovedu predstave koje su malo drugačije od onoga što se svakodnevno prikazuje u Banjaluci.

- Želimo da pokažemo publici i one predstave koje formalno i načinski, kvalitetom i temama nisu nešto što se svakodnevno viđa ni na scenama regiona, a ni u Banjaluci. U skladu s tim smo i napravili ovu selekciju - objasnio je Savanović.

Glumac Željko Stjepanović, koji igra taksistu u predstavi "Taksimetar", izrazio je zadovoljstvo zbog višegodišnje saradnje s pozorištem "Jazavac" i ukratko približio svoju ulogu u ovoj predstavi.

- Mladi pisac pokušava da oslika društvo u kojem se mi nalazimo, prikazujući prvenstveno sudbinu jednog taksiste koji je u srednjim godinama i koji je na zalasku karijere, koga je život pregazio. On je imao neke svoje ambicije, planove, koje nije ostvario. Pokušava da oslika današnje društvo koje se nalazi u toj situaciji u kojoj se mi nalazimo, kao ovaj kružni tok otprilike. Tako se i mi nalazimo u čudnom začaranom krugu i ne znamo ni kuda idemo. Želimo nešto, a ne možemo da to ostvarimo - kazao je Stjepanović.

Glumica Dragana Marić, takođe selektor festivala, objasnila je da će ove godine "Zaplet" poprimiti drugačiji karakter, te da su se trudili da odaberu najbolje predstave.

- Ove godine smo napravili izmjene "Zapleta". Više nije samo međunarodni festival mladog glumca, nego i festival glumca. Tako smo i selektovali predstave. Potrudili smo se da dovedemo pet odličnih predstava u takmičarskom dijelu, uključujući i našu predstavu "Taksimetar" - pojasnila je Marićeva.

Na desetom "Zapletu", koji se održava pod sloganom "U kružnom toku", biće odigrane i predstave "Doni Dark" Teatra "Komedija" iz Skoplja, "Dvoje" Teatra "Egzit" iz Zagreba, "Crna kutija" Beogradskog dramskog pozorišta, "Usamljeni zapad" Narodnog pozorišta Republike Srpske i "Režim ljubavi" Ateljea 212 iz Beograda. Na zatvaranju festivala nastupiće Đorđe Miljenović. Žiri ovogodišnjeg festivala, koji traje do 26. oktobra, čine: Milan Rakulj, Dijana Grbić i Sandra Ljubojević.

"Razgovor sa glumcem"

- Pošto se bavimo kulturom i radimo i živimo za kulturu, poslije odigranih predstava na festivalu imamo i program "Razgovor sa glumcima", a riječ je o značajnim glumačkim imenima regiona. Na otvaranju neće biti glumac, već Bob Živković, koji će otvoriti svoju izložbu. U goste nam dolaze Ljubomir Bandović, Rene Bitorajac i Vuk Kostić - rekla je Dragana Marić.

Sponzori manifestacije su: "Mikrofin", "m:tel", "Nektar" i "Prointer".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana