Сузе и аплаузи текли као Млијеко

Александра Маџар
Сузе и аплаузи текли као Млијеко

Бањалука - Прошле године на бањалучком "Заплету" због комада "Моје дете" Београдског драмског позоришта публика је устала у знак поштовања, а глумце са сцене испратила вишеминутним аплаузом и марамицама у рукама.

Ове године у сали Градског позоришта "Јазавац" гледали смо "репризу", тишину прекидају јецаји, публика не осјећа дланове, али аплауз не зауставља. На сцени су били одлични бањалучки глумци Бојан Колопић, Александар Ристановић, Јелена Трепетова-Костић и Смиљана Маринковић, који су извели комад "Млијеко" у режији Слободана Перишића, а у продукцији Бањалучког студентског позоришта. Не бавећи се дијагнозом "другачијег" Лефтериса, којег бриљантно тумачи Ристановић и којег је публика у понедјељак увече прогласила глумцем вечери, оживљавајући ову причу са сцене су постављали питање колико смо спремни да прихватамо друге и другачије. Ипак то нису била једина питања која су подстакла на размишљање. Послије одигране представе глумцима и публици се на округлом столу придружио и редитељ Перишић, који је одговарајући на питања новинара отворио компликована и важна питања која је тичу позоришта данас.

Присутни нису крили да их је прича дубоко дотакла, те да је овакав комад неопходан на бањалучкој сцени, међутим, разлог неиграња "Млијека" овог мјесеца на репертоару Бањалучког студентског позоришта је, како каже Перишић, образложење да људи не воле да гледају тешке представе.

- Јако комплексно питање. Зашто је неко масу навикао на неке лагане ствари и да ли је позориште само забава или има нешто више у томе? Неко тренутно стање у нашој колективној свијести је ситуација таква да људи желе да иду да се забаве, релаксирају прије него да доживе неку катарзу и неко препознавање - казао је Перишић.

Поставља се, додаје он, и питање шта је битно у позоришту и зашто публика иде у театар.

- Ако су то неки банални разлози, тражићемо онда баналне разлоге, али ако тражимо суштинске ствари, нешто што нас се тиче, онда морамо имати другачији приступ. Ми имамо много талентованих глумаца, међутим, проблем је што већина редитеља нема времена из тих комерцијалних разлога да ради темељно са глумцима. У шта се позориште претвара, у ствари да ли је то машина за производњу неког производа који ће купац лако да прогута? Дејан Мијач одржао је недавно предавање у Бањалуци и рекао је у суштини ствар да ће позориште почети да се бави духовним стварима, а ја сам сигуран да се духовним стварима кроз позориште не можемо бавити на неки површан начин - закључио је Перишић.

Данас на програму

Комад Егзит театра "Таксиметар", по тексту Горана Војиновића и у режији Матка Рагужа, биће изведен вечерас у 20 часова. У представи играју Зијад Грачић и Роберт Будак.

Заплет на точковима

У оквиру програма "Заплет на точковима" у понедјељак увече у Приједору је изведена монодрама Радослава Миленковића "Наши дани", док је исте вечери глумица Марија Ђајић извела монодраму "На дан свођења рачуна" у Прњавору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана