Studentsko pozorište mora da bude slobodno i moderno

Danko Kuzmanović
Studentsko pozorište mora da bude slobodno i moderno

Banjaluka - Grad još nije imao priliku da vidi ovakvu formu kabarea. Moje koleginice Tijana, koja je igrala Lajzu Mineli, i Đurđa koja je igrala Edit Pjaf, i ja koja sam igrala Marlen Ditrih, napravile smo ovaj kabare, koji je izazvao fenomenalne reakcije kod publike.

Rekla je ovo Maja Manojlović, jedna od učesnica muzičkog kabarea u produkciji Aleksandra Pejakovića, čijim izvođenjem je obilježen 42. rođendan i otvorena 43. sezona u Banjalučkom studentskom pozorištu - “Sezona reanimacije”.

Manojlovićeva je u ovom muzičkom spektaklu nastupila zajedno sa Tijanom Jovanović i Đurđom Vukašinović.

- Nakon nastupa smo poželjele da nastavimo u tom smjeru. Možda ćemo osmisliti nešto što bi trajalo duže. Ono što je sjajno jeste da smo sve tri i privatno i u tim ulogama, koje smo nosile, potpuno različite, i upravo je taj segment naših karaktera i donošenja likova koje smo igrale nešto što je prijalo publici - objasnila je Manojlovićeva.

Direktorica Banjalučkog studentskog pozorišta Sanja Vojvodić najavila je da je ove sezone prioritet Banjalučkog studentskog pozorišta promjena kompletnog vizuelnog identiteta samog teatra.

- Kao prioritet sam postavila promjenu kompletnog vizuelnog identiteta pozorišta, jer studentsko pozorište mora da bude slobodno i moderno, ali i da gane i dopre do publike koja nas vjerno prati već 42 godine - kazala je Vojvodićeva.

“Sezona reanimacije” biće ostvarena kroz tri paralelna projekta koji obuhvataju nastavak saradnje sa gradom Banjaluka na projektu “Pozorište u predgrađu”, zatim organizaciju festivala “Kestenburg”, te ra­d na projektu “Mliječni put kroz Srpsku” u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske. Pored navedenih institucija, ove godine značajnu podršku pozorište je dobilo i od Ministarstva civilnih poslova BiH, zahvaljujući kojem će BSP prvi put u svojoj istoriji imati u vlasništvu reflektore i dimere za rasvjetu.

Idejni tvorac i direktor Međunarodnog festivala studentskih pozorišta “Kestenburg” Aleksandar Pejaković stavio je akcenat na sam “Kestenburg”, objasnivši da jedan takav festival ima kulturni, ali i turistički potencijal.

Novu, 43. sezonu Banjalučkog studentskog pozorišta zvanično je otvorio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić koji je, kako kažu iz ovog pozorišta, njihov najdraži gost.

Podrška

- Banjalučko studentsko pozorište sve ove godine ne bi opstalo bez prijateljskih institucija iz RS koje pružaju podršku našem radu. Od ponovnog uspostavljanja redovnog repertoara 2010. godine konstantnu pomoć BSP ima od Narodnog pozorišta RS, Dječijeg pozorišta RS, Narodne i univerzitetske biblioteke RS, Muzeja RS i Muzeja savremene umjetnosti RS. U sezoni koja je pred nama, pored decentralizacije pozorišne umjetnosti na području svih mjesnih zajednica grada Banjaluke, najbitniji segment biće decentralizacija pozorišne umjetnosti u nerazvijenim opštinama - kazali su iz Banjalučkog studentskog pozorišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana