Sterija, Bukovski i Romčević na radost publike u Banjaluci i Prijedoru

Aleksandra Glišić, Snežana Tasić
Sterija, Bukovski i Romčević na radost publike u Banjaluci i Prijedoru

Banjaluka/Prijedor – Izvođenjem predstava u Narodnom pozorištu RS, Pozorištu Prijedoru i banjalučkom Nevid teatru u ova dva grada obilježena je evropska manifestacija „Noć teatra“

Prijedorska publika imala je priliku da u subotu uveče premijerno pogleda predstavu „Laža i paralaža“ Jovana Sterije Popovića u režiji Đurđe Tešić, dok je u Banjaluci izveden komad „Otac i sin (Dečja posla)“ na sceni nacionalnog teatra. 

Takođe, banjalučki ljubitelji pozorišta imali su priliku da u produkciji Nevid teatra pogledaju premijerno (samo jedno izvođenje) „Art poezije 6: Bukovski – 33“. Za umjetničko govorenje poezije bio je zadužen banjalučki glumac Dejan Andrić uz muzičku pratnju Alberta Savić koji je održao veče džeza.

Komad „Otac i sin (Dečja posla)“ Nebojše Romčevića u režiji Nikole Pejakovića, već je dobro poznat publici Narodnog pozorišta RS. Ovo je jedna od omiljenih predstava publike nacionalnog teatra, a glavnu ulogu tumači slavni Petar Božović. U glumačkoj ekipi su i Ljubiša Savanović, Sandra Ljubojević, Smiljana Marinković i Nikolina Friganović.

Pozorište Prijedor dobilo je predstavu koja je već na prvom izvođenju naišla na dobar prijem publike.

Direktor  Pozorišta Zoran Baroš  kaže da, ako se može suditi prema reakcijama publike, ova kuća bogatija za jednu dobru predstavu.

Rediteljka Đurđa Tešić ističe da je zadovoljna prijedorskim  ansamblom sa kojim prvi put sarađuje.

- Ipak je  ovo klasična komedija koja nema verbalni humor i u njoj nisu smešne replike već je sve samo na glumačkoj igri, mašti i zanatskom umeću i nikada niste sigurni da će publika da prepozna taj žanr, što se ovde ipak dogodilo - kazala je Tešićeva.

Ulogu Alekse igra Dean Batoz koji naglašava da je predstava bila i fizički zahtjevna.

- Riječ je o komediji karaktera koju smo mi malo ubrzali i po reakcijama publike vidimo da su ljudi zadovoljni što se vidjelo i po aplauzu koji je bio i na otvorenoj sceni i na kraju i vjerujem da će predstava imati svoj život - rekao je Batoz.

U predstavi igraju i Tatjana Binjaš Batoz, Zlata Kogelnik, Siniša Vučićević, Srđan Knjeginjić  i Zorica Jojić.

Saradnja

Glumica Tatjana Binjaš-Batoz, koja u predstavi igra „Laža i paralaža“ igra Jelicu, kaže da je prezadovoljna reakcijama publike na premijeri, ali i saradnjom sa kolegama i rediteljkom Đurđom Tešić.

- Bila mi je čast da igram i vjerujem da će publika dolaziti još da gleda ovu predstavu - kaže Binjaš Batoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana