Стерија, Буковски и Ромчевић на радост публике у Бањалуци и Приједору

Александра Глишић, Снежана Тасић
Стерија, Буковски и Ромчевић на радост публике у Бањалуци и Приједору

Бањалука/Приједор – Извођењем представа у Народном позоришту РС, Позоришту Приједору и бањалучком Невид театру у ова два града обиљежена је европска манифестација „Ноћ театра“

Приједорска публика имала је прилику да у суботу увече премијерно погледа представу „Лажа и паралажа“ Јована Стерије Поповића у режији Ђурђе Тешић, док је у Бањалуци изведен комад „Отац и син (Дечја посла)“ на сцени националног театра. 

Такође, бањалучки љубитељи позоришта имали су прилику да у продукцији Невид театра погледају премијерно (само једно извођење) „Арт поезије 6: Буковски – 33“. За умјетничко говорење поезије био је задужен бањалучки глумац Дејан Андрић уз музичку пратњу Алберта Савић који је одржао вече џеза.

Комад „Отац и син (Дечја посла)“ Небојше Ромчевића у режији Николе Пејаковића, већ је добро познат публици Народног позоришта РС. Ово је једна од омиљених представа публике националног театра, а главну улогу тумачи славни Петар Божовић. У глумачкој екипи су и Љубиша Савановић, Сандра Љубојевић, Смиљана Маринковић и Николина Фригановић.

Позориште Приједор добило је представу која је већ на првом извођењу наишла на добар пријем публике.

Директор  Позоришта Зоран Барош  каже да, ако се може судити према реакцијама публике, ова кућа богатија за једну добру представу.

Редитељка Ђурђа Тешић истиче да је задовољна приједорским  ансамблом са којим први пут сарађује.

- Ипак је  ово класична комедија која нема вербални хумор и у њој нису смешне реплике већ је све само на глумачкој игри, машти и занатском умећу и никада нисте сигурни да ће публика да препозна тај жанр, што се овде ипак догодило - казала је Тешићева.

Улогу Алексе игра Деан Батоз који наглашава да је представа била и физички захтјевна.

- Ријеч је о комедији карактера коју смо ми мало убрзали и по реакцијама публике видимо да су људи задовољни што се видјело и по аплаузу који је био и на отвореној сцени и на крају и вјерујем да ће представа имати свој живот - рекао је Батоз.

У представи играју и Татјана Бињаш Батоз, Злата Когелник, Синиша Вучићевић, Срђан Књегињић  и Зорица Јојић.

Сарадња

Глумица Татјана Бињаш-Батоз, која у представи игра „Лажа и паралажа“ игра Јелицу, каже да је презадовољна реакцијама публике на премијери, али и сарадњом са колегама и редитељком Ђурђом Тешић.

- Била ми је част да играм и вјерујем да ће публика долазити још да гледа ову представу - каже Бињаш Батоз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана