Српски глумци планирају обнову домова културе по Српској

Дејан Јовичић
Српски глумци планирају обнову домова културе по Српској

Србац - Дошли смо у Републику Српску како бисмо својом представом оживели друштвени живот у мањим местима, а у међувремену нам се родила идеја да помогнемо у обнови њихових објеката културе - рекао је глумац из Србије Ненад Окановић, који је у србачком селу Ситнеши одиграо представу “Боки и Оки шоу - тајна великог носа”.

Окановић каже да је са пријатељима из представе обишао многа села и градове у Републици Српској, а атмосфера је свуда била феноменална.

- Приликом наших путовања почели смо да размишљамо о томе да помогнемо малим местима да обнове своје домове културе. То не би представљало само обнову зграда већ и обнову живота у овим селима. За сада је све у фази планирања, али верујем да ћемо ову идеју ускоро спровести у дело - рекао је Окановић.

Глумац који је познат по улози сина Драгана у домаћој хит серији “Село гори а баба се чешља” био је главна атракција у овом србачком селу, јер је подијелио прегршт аутограма, а малишани су се просто утркивали у жељи да се сликају с њим за успомену.

Представу је припремила Дјечија позоришна сцена “Пођи туда” Културног центра Панчева и Е.Т.М. продукција, а организатор је био покрет Позитивне снаге Српске, који је малишанима из србачког села омогућио да бесплатно погледају представу. У представи још глуме Бојан Ивковић, Јасмина Вечански и Младен Вуковић.

Представник покрета Војислав Савић рекао је да је на овај начин настављена кампања “Селу у походе”, којом овај покрет покушава да обнови културни и друштвени живот у руралним срединама широм Републике Српске.

- Наставићемо са овим активностима и у другим локалним заједницама и планирамо да у свакој општини гостујемо у најмање два села да бисмо одиграли овакве представе - рекао је Савић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ситнеши Раде Вујић каже да не памти када је посљедњи пут нека представа одиграна у њиховом селу.

- Наша дјеца нису имала прилику да се едукују на овај начин, осим када је колективно организован одлазак ученика на представе у Србац. Надам се да ћемо имати прилику да угостимо још нека позоришта - рекао је Вујић.

Представи су присуствовали и представници локалне управе, који су глумцима у знак захвалности уручили симболичне поклоне.

- Успјели смо да на овај начин пребацимо неке друштвене активности из града у село, што се показало као добар потез, јер је одзив био одличан. Млади из руралних средина су жељни оваквих дешавања, због чега ћемо се потрудити да организујемо сличне приредбе и манифестације - рекао је један од начелника општинских одјељења Ненад Билановић.

Представа у Бајинцима

Прије неколико мјесеци у селу Бајинци код Српца одиграна је позоришна представа “Мала из Граца, ја из Бајинаца” у извођењу бањалучког ДИС театра што је било прво гостовање неког позоришта у историји овог села. Представи је присуствовало близу 200 мјештана, што је још једна потврда да позоришни живот у руралним срединама и те како има перспективу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана