Слободан Ћустић за “Глас Српске” у Бањалуци: Прича о жртвама о којима нико нихе хтио да говори

Данко Кузмановић
Слободан Ћустић за “Глас Српске” у Бањалуци: Прича о жртвама о којима нико нихе хтио да говори

Бањалука - Направили смо потресну драму која није заснована на насиљу. Нема експлицитних сцена, кроз радњу комада је све назначено и јасно. У Београдском драмском позоришту имамо две потресне представе - једна је “Поморанџе за збогом”, а друга је “Ничији син”. На првој плачу жене, а на другој плачу мушкарци.

Рекао је ово глумац Слободан Ћустић за “Глас Српске” поводом гостовања представе “Поморанџе за збогом” у Народном позоришту Републике Српске, чије је извођење у понедјељак у 20 часова.

Представу коју изводи Београдско драмско позориште режирао је Ненад Гвозденовић, по истоименом роману Биљане Поповић.

Ћустић је рекао да је представа настала из обавезе према свом народу.

- То је једна од ретких представа у Србији која сме да се бави геноцидом над српским народом, а да се прецизније изразим, над православним српским народом. Тема је истребљење тог живља. Иако је Београдско драмско позориште одавно профилисало своју неку репертоарску политику која се не бави таквим стварима, ја сам сматрао да имам одговорност и обавезу према народу, према хуманости и према жртвама о којима никада нико није сео и смео да прича. Београдско драмско позориште је то урадило с људском и уметничком обавезом - рекао је Ћустић. 

Овом представом, како је рекао Ћустић, циљано је на шире народне масе, а не на профилисану публику.

- Трудим се да Београдско драмско позориште има представе којима може да привуче ширу публику, да то не буде уско профилисана публика, да не радимо представе за неки контингент од 150 људи који ће доћи једном или два пута и онда их нема - казао је Ћустић. 

На питање колико је представа релевантна у данашњем времену, Ћустић је рекао да је актуелна и данас и да представља спој прошлости и садашњости.

- Представа кореспондира с овим временом, иако се ово из представе догађало пре много година. Дакле, ради се и о старим и о новим временима. Ради се о догађајима од 1941. године наовамо. То се све догађало и пре двадесетак година. Присутни смо, знамо. Нешто смо и прочитали, нешто су нам јавили, нешто су нам саопштили. Ми смо конзументи онога што нам пруже. Одавно више информативне емисије не служе томе да нас информишу, него томе да нас усмере и да нам оформе емотивни приступ према неким проблемима, или да нам створе мишљење о одређеним ситуацијама - објаснио је Ћустић.

Ћустић у представи игра свештеника Милана, а за улогу се није посебно припремао.

- Играм оца Милана, пароха кога су усташе на монструозан начин измасакрирале. Секли су му руке, уши и тако даље, да не причам сада. Све је то у складу са њиховим фолклором убијања православног живља. Није била потребна нека висинска припрема за ту улогу. Довољно је да неко зна само мало историје, да има зрно људскости у себи и односа према свом народу и да уради улогу без мржње према другима, већ са љубављу према свом народу - појаснио је Ћустић.

Поред Ћустића, у представи играју и Милорад Дамјановић, Даница Ристовски, Ања Алач, Маја Ранђић и други.

О дјелу

Комад је породична мелодрама о љубави и истрајности, посвећености и вјери три жене кроз ратовима исписан двадесети вијек. Ово дјело је истинита сага о једној српској породици и њеној борби да се одржи заједно и настави даље у турбулентним временима. Оцртани су епском снагом истинити догађаји који не само што показују и доказују дубину коријена једног народа на овим просторима, већ и његову вјековну борбу за голи опстанак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана