Slađana Zrnić o predstavi Sabirni centar: U potrošačkom društvu porodica jedino utočište

Aleksandra Glišić
Slađana Zrnić o predstavi Sabirni centar: U potrošačkom društvu porodica jedino utočište

Banjaluka - Živimo u vremenu gdje je kupovina i prodaja osnova svakodnevice i sve se vrti oko novca. Ali utočište treba da nam bude u porodici, a predstava "Sabirni centar" govori upravo o tome. Priča Dušana Kovačevića izmještena je u banjalučku sredinu, što će publici sigurno biti blisko i sjetno.

Ovim riječima glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić počinje priču o novoj ulozi koju ima u "Sabirnom centru" u režiji Marka Misirače. U kultnom Kovačevićevom komadu, čija će premijera 18. oktobra otvoriti novu sezonu u nacionalnom teatru, Zrnićeva tumači lik Lepe pekarke.   

- Žena čiji lik tumačim je vesela, razdragana. Pošto je Lepa iz Srbije, iz Kruševca, meni je izazov da govorim taj dijalekat. Ona ima troje, kako kaže, "lepe, zdrave i pametne dece". Međutim, grize je savjest jer joj je muž umro prije 15 godina, a ona se sada orodila sa čovjekom koji je uzeo njihovu porodičnu pekaru. Lepa je tipičan primjer današnje balkanske žene. Bez obzira na to što je neki osuđuju, ona i dalje radi sve u korist djece, pa makar i na svoju štetu - kaže Zrnićeva.

Glumica koja je ostvarila široku lepezu uloga na sceni svoje matične kuće, ali i drugih teatara, ističe da su joj posebno interesantne dramske priče koje se bave porodicom i porodičnim odnosima. 

- Interesantno je pitanje šta je danas porodica i koliko je narušena. Možete imati "skladan porodični život", ali uvijek ima neko u tom krugu koga više volite, pa čak kada je riječ i o djeci. Ti odnosi su kompleksni, čime se bavimo i u našoj novoj predstavi, gdje se profesor na samrti susreće sa svojim i tuđim grijesima. Koliko god nam se činilo da poznajemo užu ili širu porodicu, uvijek postoji neka tajna - priča Zrnićeva.

Pripremajući se za predstavu svi glumci iz ekipe su ponovo pogledali film "Sabirni centar" rađen prema Kovačevićevom tekstu.

- Vidjeli smo vrline i mane filma, ali mi imamo neku svoju priču kojoj težimo. Mnogo je bitnije da mi dobro ispričamo priču koju je Kovačević napisao. Jer u filmu koji je režirao Goran Marković to je njegova vizija. Marko Misirača je napravio jako dobru adaptaciju. Vrijednost Kovačevićevih tekstova je i u tome što savršeno funkcionišu i kada ih izmjestite u neko drugo područje od originalnog - kazala je Zrnićeva.

Nova predstava nosi i muzički izazov za glumački ansambl.

- Rekla sam: "Ko nije radio pjevanje sa glumcima, ne zna šta je izazov". Mi smo veseljaci, volimo da pjevamo i uvijek se radujemo predstavama u kojima ima pjesme. Taj muzički dio je lijep detalj i sigurno će obogatiti "Sabirni centar". Publici mogu da obećam da će dobiti jednu dobru predstavu - istakla je Zrnićeva.

Publika

- Publika ako želi da gleda predstavu, mora da kupi kartu, a prije svega treba da želi da dođe u pozorište, da se provede, da se lijepo obuče, da izađe u grad. Takođe, publika treba da zna da je pozorište jedan od načina da se čovjek rastereti od današnjeg vremena. A Narodno pozorište RS će uvijek imati dobre predstave. Mi u regionu važimo kao izuzetno dobro pozorište, gdje god da odemo, uzmemo neke nagrade, ljudi se oduševe, i ne znam šta bi više trebalo banjalučkoj publici - kaže Slađana Zrnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana