Слађана Зрнић о представи Сабирни центар: У потрошачком друштву породица једино уточиште

Александра Глишић
Слађана Зрнић о представи Сабирни центар: У потрошачком друштву породица једино уточиште

Бањалука - Живимо у времену гдје је куповина и продаја основа свакодневице и све се врти око новца. Али уточиште треба да нам буде у породици, а представа "Сабирни центар" говори управо о томе. Прича Душана Ковачевића измјештена је у бањалучку средину, што ће публици сигурно бити блиско и сјетно.

Овим ријечима глумица Народног позоришта Републике Српске Слађана Зрнић почиње причу о новој улози коју има у "Сабирном центру" у режији Марка Мисираче. У култном Ковачевићевом комаду, чија ће премијера 18. октобра отворити нову сезону у националном театру, Зрнићева тумачи лик Лепе пекарке.   

- Жена чији лик тумачим је весела, раздрагана. Пошто је Лепа из Србије, из Крушевца, мени је изазов да говорим тај дијалекат. Она има троје, како каже, "лепе, здраве и паметне деце". Међутим, гризе је савјест јер јој је муж умро прије 15 година, а она се сада ородила са човјеком који је узео њихову породичну пекару. Лепа је типичан примјер данашње балканске жене. Без обзира на то што је неки осуђују, она и даље ради све у корист дјеце, па макар и на своју штету - каже Зрнићева.

Глумица која је остварила широку лепезу улога на сцени своје матичне куће, али и других театара, истиче да су јој посебно интересантне драмске приче које се баве породицом и породичним односима. 

- Интересантно је питање шта је данас породица и колико је нарушена. Можете имати "складан породични живот", али увијек има неко у том кругу кога више волите, па чак када је ријеч и о дјеци. Ти односи су комплексни, чиме се бавимо и у нашој новој представи, гдје се професор на самрти сусреће са својим и туђим гријесима. Колико год нам се чинило да познајемо ужу или ширу породицу, увијек постоји нека тајна - прича Зрнићева.

Припремајући се за представу сви глумци из екипе су поново погледали филм "Сабирни центар" рађен према Ковачевићевом тексту.

- Видјели смо врлине и мане филма, али ми имамо неку своју причу којој тежимо. Много је битније да ми добро испричамо причу коју је Ковачевић написао. Јер у филму који је режирао Горан Марковић то је његова визија. Марко Мисирача је направио јако добру адаптацију. Вриједност Ковачевићевих текстова је и у томе што савршено функционишу и када их измјестите у неко друго подручје од оригиналног - казала је Зрнићева.

Нова представа носи и музички изазов за глумачки ансамбл.

- Рекла сам: "Ко није радио пјевање са глумцима, не зна шта је изазов". Ми смо весељаци, волимо да пјевамо и увијек се радујемо представама у којима има пјесме. Тај музички дио је лијеп детаљ и сигурно ће обогатити "Сабирни центар". Публици могу да обећам да ће добити једну добру представу - истакла је Зрнићева.

Публика

- Публика ако жели да гледа представу, мора да купи карту, а прије свега треба да жели да дође у позориште, да се проведе, да се лијепо обуче, да изађе у град. Такође, публика треба да зна да је позориште један од начина да се човјек растерети од данашњег времена. А Народно позориште РС ће увијек имати добре представе. Ми у региону важимо као изузетно добро позориште, гдје год да одемо, узмемо неке награде, људи се одушеве, и не знам шта би више требало бањалучкој публици - каже Слађана Зрнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана