Слађана Зрнић: Важно је стварати позоришну публику

Александра Маџар
Слађана Зрнић: Важно је стварати позоришну публику

Србац - Када таленат за глуму с годинама ојача искуством и константним усавршавањем, на сцени пред публиком стоји комплетан глумац, спреман да своје "моћи" на прави начин дијели са онима који на путу умјетности праве прве кораке.

Редовни чланови Позоришне трупе "Миленијум" у Српцу прије десет година направили су те значајне прве кораке, а већ осам година радо се друже са глумицом Народног позоришта РС Слађаном Зрнић од које упијају тајне позоришног живота, а која такође ужива у раду са њима.

Ових дана, најавила је Зрнићева, почињу пробе за нову представу "Недостајати" која је рађена по тексту холандског писца Тона Техелена.

- Комад говори о међуљудским односима у форми басне. Јако лијепо је текст написан и за дјецу и за одрасле, нешто слично "Малом принцу", нешто ново, савремено и прелијепо - казала је Зрнићева и објаснила да она као глумачки педагог заједно са полазницима ради на представи.

Без обзира на то што се ради о аматерима, она се већ осам година труди да у раду с њима држи професионалан глумачки и редитељски ниво.

- Можда ја од те дјеце превише тражим, али похвале и награде које добијамо на фестивалима много тога показују. Сви се изненаде колико то позориште и глумци дјелују професионално. Чини ми се да смо инспирација и неким другим аматерским позориштима, а то је за мене довољан мотив да радим. Доста ме инспирише рад са њима, то су растерећена, слободна дјеца која воле да се друже и јако лијепо упијају те основе - истиче она.

Извршна директорица "Миленијума" Санела Видовић и она, наглашава Зрнићева, поред многих, имају и један важан циљ.

- Чланови нашег позоришта са нама се друже обично до поласка на факултет, а нама је циљ да стварамо позоришну публику и да млађим генерацијама приближимо позориште. Сва та дјеца уписују факултет, долазе у Бањалуку да студирају и буду квалитетна публика Народном позоришту РС, Градском позоришту "Јазавац" - нагласила је Зрнићева.

Нису срећни што је подршка Министарства просвјете и културе РС ове године изостала, али захвални су Министарству породице, омладине и спорта што им је дало скромну финансијску подршку како би успјели да реализују нови комад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана