Синергија публике и глумаца највећа вриједнст фестивала

Миланка Митрић
Синергија публике и глумаца највећа вриједнст фестивала

Бањалука - Народно позориште Републике Српске ових дана било је мјесто одржавања једног дивног догађаја за свијет позоришта. Овогодишњи 21. театар фест “Петар Кочић” је завршен послије осам одиграних представа, шест монодрама на 2. фестивалу младог глумца, након промоција књига и часописа и разговара о представама и будућим данима театра.

Посљедње вечери фестивала додијељене су награде и одиграна је представа у част награђених.

Директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић исказао је задовољство овогодишњим фестивалским данима, представама и попратним дешавањима, похваливши селектора Марка Мисирачу, рад чланова жирија, те саму публику, која је, по његовим ријечима, препознала квалитет.

- Признања, награде, ордени, плакете свакако су дио такмичења и фестивала, али је овдје ове године апсолутни побједник позориште и предивна и одана бањалучка публика. Ако бисмо се нечега и могли постидјети, ње сигурно не. Реаговали су тачно како треба, вођени оним што глумци са дасака, које свашта значе, понуде. Та међусобна синергија највећа је вриједност ове позоришне јунске годишње светковине у Бањалуци - објаснио је Новаковић.

Такмичарски програм донио је шест представа, од којих су чланови жирија Душко Љуштина, Владимир Ђуричић и Жељко Еркић одабрали најбољу. Најбоља представа овогодишњег позоришног фестивала је “Устав Републике Хрватске”. Ово је представа Анте Томића, Рајка Грлића и Жељка Удовичића, у режији Винка Брешана и продукцији Сатиричког казалишта “Керемпух” из Загреба. Како су чланови жирија објаснили, ради се о заиста комплетној представи, са одличним текстом и глумом, те прецизном режијом, која, приказом проблема савремене Хрватске, помиче границе модерног театра.

Награде за најбољу мушку улогу додијељене су глумцима Браниславу Лечићу за маестрални приказ лика Симеона Његована - Лупуса, у представи “Корешподенција” и Борку Перићу за изузетно дочаравање лика професора Вјекослава Краља у представи “Устав Републике Хрватске”.

За оживљавање лика Милице Његован, замишљеног на пекићевски начин и изведеног у представи “Корешподенција”, Аница Добра је освојила награду за најбољу женску улогу.

Осим наведених награда, чланови жирија додијелили су награде за најбољи драмски текст и режију. Награда за режију припала је представи “Корешподенција” Борислава Пекића и Борислава Михајловића Михиза, у режији Горчина Стојановића, а за најбољи драмски текст Анти Томићу, Рајку Грлићу и Жељку Удовичићу за “Устав Републике Хрватске”.

Стриповска прича музичко-сатиричног карактера “Алан Форд и Група ТНТ - Повратак отписаних” изведена је у част награђених. Ријеч је о двојезичном комаду, насталом у копродукцији Камерног театра 55 из Сарајева и Гледалишча Копер.

Млади глумац Давор Голубовић, говорећи о самој теми представе која је упаковала савремене проблеме у једну нову димензију, истиче важност исказивања проблема, који занимају свакога ко живи на овим просторима.

- Осјећам да је мој задатак, баш због тога што сам глумац, да говорим о тим стварима. Задатак умјетности је да каже оно што нико не смије, бар је тако у историји увијек било. Због тога су проговорили ликови из познатог стрипа - рекао Голубовић.

Армин Омеровић, један од глумаца из представе, сматра да су реакције публике на представу, која комбинује ликове познатог стрипа и неке проблеме данашњице, заиста добре.

- Увијек смо имали другачије реакције публике, али не негативне. Неко је реаговао на стрип, неко на актуелну причу. Углавном, реакције су биле универзалне, дивне, јединствене, што је нама као младим глумцима јако битно. Мислим да ће ова представа још дуго живјети и да ћемо с њом гостовати и у бројним другим позориштима - казао Омеровић.

У данима трајања Театар феста одржавао се и Фестивал монодраме младог глумца. Одиграно је шест монодрама. Представа која је ове године заслужила похвале и награду жирија јесте комад глумице Ене Радовановић “Да сам ја позориште (запалила бих се)”. Чланови жирија Слађана Човичковић, Раденка Шева и Марио Ћулум у образложењу су навели да је Радовановићева показала изузетан таленат и глумачку вјештину, те моћ трансформације у различите драмске ликове, жанровску разноликост и владање сценом, у директној комуникацији са публиком.

Члан жирија, глумица Раденка Шева, похвалила је овогодишњу селекцију и побједничку монодраму.

- Ена Радовановић је заиста показала због чега неко жели да буде позориште и да га “запали”. Показала је сву могућу душу и осјећај који глумац има када ради на себи и представи, показала је колико воли то позориште у себи. Искрено се надам да је ово тек први мали корак у њеном будућем бављењу позориштем. Надам се да смо јој дали један подстицај да тако настави - појаснила је Шева.

Водећи се овогодишњим издањем фестивала, говорила је и о значају самог позоришта, те одражавању друштвених проблема који прате позориште.

- Позориште мора да буде психотерапијско за публику, за народ, за нацију. Од давнина су људи долазили у позориште да би се прочистили, да би спознали одређене проблеме, да би доживјели истинску катарзу. Драмски предложак је био неуспјех, уколико публика није доживјела катарзу. Мислим да треба да се вратимо основном извору драмског текста и праве глуме, правог, истинског играња, емоције. Када са позорнице покажете истинску емоцију, истину, лаж се повлачи и то је основни резултат. Љепотом и љубављу може све да се побиједи - додала је Шева.

Корак у храброст

Награду РТРС-а “Корак у храброст” чланови жирија Јелена Којовић-Тепић, Сања Поповић и Мишо Кочић додијелили су Сатиричком казалишту “Керемпух” за представу “Устав Републике Хрватске”.

- У форми црне комедије, ансамбл “Керемпуха” је храбро начео највеће табу теме хрватског друштва о којима ријетко ко људски проговара: проблем усташтва и односа према Србима и проблем односа према хомосексуалцима. У горку пилулу смијеха, аутори представе Томић и Грлић су интелигентно спаковали деценијске предрасуде, смјестивши их као реквизит, у један, наоко затворен ормар, какав сваки човјек и свако друштво, хтио или не хтио да призна, има - навела је Јелена Којовић-Тепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана