Rokenrol šou uz talas nove energije za početak sezone u Banjalučkom studentskom pozorištu

Aleksandra Glišić
Rokenrol šou uz talas nove energije za početak sezone u Banjalučkom studentskom pozorištu

Banjaluka - Mlada glumačka ekipa pod budnim okom reditelja Aleksandra Pejakovića, udružena u predstavi "Rokenrol šou", podigla je zavjesu 42. sezone u Banjalučkom studentskom pozorištu.

Svečana premijera, održana u ponedjeljak uveče na Podrum sceni, privukla je brojnu publiku, koja je dugotrajnim aplauzom nagradila glumce u kultnoj priči Ričarda O'Brajana. Pejaković je radio i adaptaciju, a songove je prepjevala Milica Piletić. Prvo izvođenje održano je na 41. rođendan Banjalučkog studentskog pozorišta.

Katarina Bradonjić, Rajko Marčeta, Aleksandar Ristanović, Željko Kasap, Tijana Jovanović, Aco Romanić, Teodora Radivojević, Vladana Savić i Siniša Javorac Badi energičnom igrom oživjeli su poznatu priču.

Aleksandar Ristanović još jednom je pokazao zašto je miljenik publike Banjalučkog studentskog pozorišta, maestralno odigravši uloga transvestita Frenkija.

Mlada glumica Katarina Bradonjić iz Novog Sada i banjalučki glumac Rajko Marčeta, koji tumače upravo vjenčan par, donijeli su talas nove energije na scenu.

Reditelj Aleksandar Pejaković rekao je da su predstavu posvetili velikanu srpskog glumišta koji je nedavno preminuo.

- Zbog snimanja TV serije "Nemanjići" bili smo uskraćeni da prošle godine ugostimo jednog od najvećih glumaca današnjice Nebojšu Glogovca. Nažalost, ove godine smo ga izgubili zauvijek i zato ovu predstavu posvećujemo njemu, jer rokenrol je vječan kao i sve ono što nam je Nebojša ostavio - kazao je Pejaković. 

Publika je posebno oduševljena što je komad Ričarda O'Brajana poslije osam godina opet na repertoaru ovog pozorišta, ali sada sa novim glumcima, naslovom i konceptom.

- Adaptacija i režija su odlične i zaista moram da pohvalim sjajnu glumačku ekipu. Ovakva predstava zahtijeva snagu, odvažnost, hrabrost, drskost, a upravo ovi glumci su to i pokazali. Još jedna sjajna predstava ovog pozorišta - kaže direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović-Zečić.  

Na premijeri je bila i akademska slikarka Maja Dodig.

- U predstavi "Rokenrol šou" formu likova ne doživljavam kao formu ličnosti, već simboličkih figura koje su odraz nadrealnog, razbijenog, svijesti nepoznatog. U suštini je razbijenost modernog društva. Izlazak iz zone komfora kao sigurnog mjesta - kazala je Dodigova.

Pozitivne utiske sa prvog izvođenja nosi i akademska keramičarka Sonja Bikić.

- Luckasta predstava. Odiše mladalačkom energijom dobrih, talentovanih glumaca - smatra Bikićeva.

Igra mladih glumaca svidjela se i predsjedniku Skupštine grada Banjaluka Zoranu Taliću.

Student glume na Akademiji umjetnosti u Tuzli Aleksandar Ševo ocijenio je "Rokenrol šou" kao zanimljiv mjuzikl odigran u brehtovskim okvirima.

- Publika se ne poistovećuje sa likovima već sama traga za odgovorom. Radnja se prekida tačno kad može doći do zapleta situacije, ali to je baš ono što ovu predstavu čini zanimljivom, jer u tim situacijama gledalac mašta, daje rješenje i postavlja iznova nova pitanje na koje svi znaju pravi odgovor - ističe Ševo.

Rođendansku poruku Banjalučkom studentskom pozorištu poslala je glumica Sloboda Mićalović.

- Želim da vam čestitam 41. rođendan. Želim vam da se i ubuduće ponosite vašim pozorištem i kulturom koju nesebično delite i negujete. Prošle godine sam imala tu čast da se uverim da ste divni domaćini na festivalu "Kestenburg". Pozdrav za Banjaluku. Pozdrav za Republiku Srpsku. Voli vas vaša Sloboda Mićalović - poručila je Mićalovićeva.

:

Istorijat

"Roki horor šou" je pozorišni mjuzikl za koji je muziku, stihove i scenario napisao Ričard O'Brajan. Radnja je inspirisana niskobudžetnim horor i naučno-fantastičnim filmovima, a priča prati upravo vjenčani par koji tokom olujne noći završi u kući ludog naučnika i transvestita. On im predstavlja svoju novu kreaciju po imenu Roki. Premijerno je izveden 1973. u Londonu, a filmska adaptacija komada urađena je 1975. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana