Режим љубави тријумфовао на Заплету

Миланка Митрић
Режим љубави тријумфовао на Заплету

Бањалука - Представа "Режим љубави" ауторке Тање Шљивар, у режији Бојана Ђорђева, проглашена је најбољом на овогодишњем Међународном фестивалу глумца "Заплет" који је одржан у Градском позоришту "Јазавац" у Бањалуци.

Жири је ове године имао заиста тежак задатак да одабере најбољу од пет такмичарских представа. Чланови жирија Милан Ракуљ, Дијана Грбић и Сандра Љубојевић одабрали су "Режим љубави", представу у извођењу глумаца "Атељеа 212" која је одиграна посљедње такмичарске вечери.

- Комад "Режим љубави" врло савременим и глумачки захтјевним језиком, храбро, провокативно и бескомпромисно отворио је питања разних врста љубави и веза у савременом друштвеном контексту. Нагомилавање ријечи у изразу, често стручна или "онлајн" терминологија, глумцима београдског "Атељеа 212" умјесто препреке, представљала је адут на сцени. Моћ монолога као основе драмског текста те прецизни редитељски потези, који су глумце уводили у дијалог и разиграност, учинили су од ансамбла породицу на сцени - наведено је у образложењу жирија.

Како су објаснили, пошто су глумци на сцени проговорили о моногамији и браку, целибату, тријади, прељуби и сексуално-љубавним односима, они су приказали представу какву публика нема прилику да види сваки дан.

- Поред текста, режије и игре, сценографија и костимографија учиниле су ову представу модерним, а истовремено прецизним и сјајно сложеним позоришним чином - сагласан је жири.

Награда за најбољег глумца једногласном одлуком припала је Дражену Чучеку за игру у представи "Двоје" Театра "Егзит" из Загреба.

- Чучек је живо дочарао седам потпуно различитих ликова, јасно исцртавајући њихове маске кроз низ комичних ситуација, паралелно на вјешт начин водећи један лик несрећног оца и супруга. Увјерљивом интерпретацијом богато, маштовито успијева да ослика безобзирност и наизглед неосјетљивост свих ликова чију бујицу потиснутих емоција доноси на самом крају, чиме нас оставља да се преиспитујемо о свему што потискујући, неријешено, остављамо у себи - објаснио је жири.

Награде за најбоље глумице додијељене су равноправно Софији Јуричан за улогу Хане у представи "Режим љубави" и Маријани Петровској-Ристов за улогу Џил у представи "Дони Дарк" Театра "Комедија" из Скопља.

- Јуричанова је успјела да један постдрамски текст приближи гледаоцу на више нивоа. Од духовитих поступака до истанчаног осјећаја за мјеру, вјештим говорничким даром је публику освојила у потпуности. Петровска-Ристов шармантно, пластично и заводљиво игра проблеме и ситуације у којима се нашла врцкаста, али усамљена Џил - појаснио је жири.

Награда за најбољег младог глумца једногласном одлуком припала је Даријану Петрову за улогу Донија Дарка у представи "Дони Дарк".

- Петров је на врло искрен и емотиван начин, увјерљиво дочарао лик слијепог младића, бранећи његове емоције и ставове - навео је жири.

"Разговор са глумцем"

У оквиру програма "Разговор са глумцем" у четвртак увече с публиком се дружио глумац Александар Стојковић Пикси. Модератор разговора био је Велимир Бланић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана