Редитељ Кокан Младеновић за Глас Српске: Култура испашта због умјетника кукавица и политичара незналица

Александра Маџар
Редитељ Кокан Младеновић за Глас Српске: Култура испашта због умјетника кукавица и политичара незналица

Бањалука - Бројни су фестивали на којима представе искусног београдског редитеља Кокана Младеновића бивају награђене па је тако било и на бањалучком "Заплету 09" на којем је комад "Јами дистрикт" у његовој режији жири прогласио најбољим.

Младеновић је тим поводом за "Глас Српске" говорио о награђеном комаду, раду са глумцима, позоришној публици и стању у култури.

За комад "Јами дистрикт" некад раније рекао је да је то представа која удара у стомак и у главу и заиста је тако.

У форми лажног документарца, по тексту Милене Боговац, младе глумице Исидора Симијоновић, Јелена Граовац и Нина Нешковић маестралним предавањем улогама донијеле су причу која снажно и болно говори о бесмислу националних подјела на нашим просторима.

 - Представа се успешно игра широм региона и јако сам срећан због ових младих глумица. Мислим да је ово најбољи начин да започну своју позоришту каријеру из два разлога. Прво што овом представом показују свој озбиљан таленат и вештине које су стекле на својим академијама, а друго показују да су врло свесна друштвена бића која знају да позоришни чин проговара о нечему што их се тиче у животу - истакао је Младеновић.

Иако је Исидору Симијоновић жири прогласио најбољом глумицом, за улогу "српске позиције", Младеновић каже да не воли да издваја било коју од њих три.

- Сматрам да су све три изузетне и да су направиле одличне улоге у представи. Оне не би функционисале тако као успешна целина да свака од њих није дала свој максималан допринос. Знам да ће што се тиче публике и жирија у конкуренцији увек бити нека од њих три, али за мене је овај комад колективни подвиг три младе глумице - казао је редитељ.

На овогодишњем "Заплету 09", на округлим столовима, послије представа много се говорило о позоришту, публици, али и о томе како се редитељи данас не посвећују раду са глумцима. Са тим се сложио и Младеновић.

- Постоје различити проблеми. Један од њих је озбиљан, а то је проблем наших позоришних школа, како глумачких, тако и редитељских. Много је и до тога како се третира позоришна режија. Ја је доживљавам као једну озбиљну ауторску умјетност која треба да иде у корак са својим временом - прича редитељ.

Многе његове колеге, како објашњава, режију доживљавају као изведбену умјетност, као реализаторску умјетност која је медијатор између текста и публике.

- На ову тему важно је и споменути да сви позоришни системи који пренебрегавају глумца на крају не изађу на добро. Мислим да је могуће приказати и најмодерније, најуврнутије ствари у позоришту, али ако то успете да покажете кроз глумца и његову уметност, онда сте уистину успели - наглашава он.

Позориште без глумаца, додаје, тешко да ће икада моћи постојати.

- Било је покушаја, експеримената, али то живо чудо нечије трансформације пред вашим очима и жива реч у позоришту тешко да ће икада бити замењена - сматра Младеновић.

Свођење репертоара и програма на јефтине комедије, лоше серије и најпримитивнију естетику на нашим просторима види као систематско заглупљивање народа.

- То систематско заглупљивање народа има циљ да се њиме лако манипулише. Велике приче о национализму, патриотизму такође служе за манипулацију народа. Верујем да публика треба да гледа квалитетне теме одлично направљене, а да позориште не треба да иде у корак са тим свеопштим малограђанством. У оваквим временима позориште не треба да буде само онај каменчић у ципели, већ нож и камен у ципели, који болно и врло разарајуће показује у шта смо се претворили - истиче редитељ.

Позориште, додаје, има ту невјероватну моћ живе ријечи и сигуран је да и те како може да утиче на свијет око себе и да мијења ствари.

- Али ми пропадамо из два разлога. Један је што у позоришту највећим делом живе кукавице. Недостатак наше уметничке и грађанске храбрости кривац је за наше потонуће. А друго је то што наше власти којој год политичкој опцији припадају о значају културе и образовања за судбину наших народа не знају готово ништа. Е у том вртлогу политичара незналица и уметника кукавица губи се могућност да се нешто суштински промени на пољу културе - јасан је Младеновић.

Чист образ

Све оно што је до сада створио својим залагањем у умјетности дало му је, како каже, да се добро осјећа сам пред собом.

- Чиста образа идем кроз свој живот, немам нелагоду кад се погледам ујутру у огледало. То је једно не баш често осећање на нашим просторима и једно веома добро осећање - рекао Младеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана