Радоњић: Са осмијехом на Театар фест

Александра Маџар
Радоњић: Са осмијехом на Театар фест

Публику на Театар фесту очекује шест представа, чији би заједнички именилац, условно говорећи, могао да се подведе под одредницу - “о животу и смрти, са осмехом и сузом”.

Рекао је ово за “Глас Српске” селектор Театар феста Мирослав Мики Радоњић, најављујући фестивал који ће бити одржан од 2. до 9. јуна у Бањалуци у организацији Народног позоришта Републике Српске.

ГЛAС: У селекцији сте акценат ставили на драматургије земаља у региону. Какав је квалитет текстова младих писаца?

РAДОЊИЋ: Годинама уназад драмски текст у региону јесте можда и понајбољи, креативно највиталнији сегмент позоришне уметности. Комплексан и трагичан карактер друштвено-историјских околности у којима живимо извесно је непресушна инспирација ауторима у стварању комада који су у поетичком, жанровском, тематском смислу изразито разнолики. Неки од писаца млађе или средње-млађе генерације били су под утицајима “новог реализма”, што је произвело драме са готово натуралистичким атрибутима, други су се развијали на традицији “новог брутализма”, успостављеној у европској драматургији деведесетих година двадесетог века. Трећи су се проналазили у “постдрамској форми” Ханса-Тиса Лемана.

ГЛAС: Шта очекује публику на овогодишњем Театар фесту?

РAДОЊИЋ: Публику на Театар фесту очекује шест представа, чији би заједнички именилац, условно говорећи, могао да се подведе под одредницу - “о животу и смрти, са осмехом и сузом”. Иако то није био унапред дефинисан концепт, испоставило се да свако од изабраних остварења проблематизује суштинска, егзистенцијална питања о могућностима преживљавања, свакодневној борби да живот добије неки дубљи смисао, појединцу који покушава да сагледа себе у вртлогу судбине у којем се нашао мимо своје воље.

ГЛAС: Како оцјењујете представу “Кухиња” Младена Матерића и Петера Хандкеа, која ће затворити фестивал?

РAДОЊИЋ: Узимајући у обзир чињеницу да сам током ове позоришне сезоне одгледао око осамдесет представа у целом региону, што је сасвим сигурно одличан референтни систем, који омогућава реалну процену, мислим да је “Кухиња” један од уметничких врхунаца сезоне.

Народно позориште РС

ГЛAС: Колико успијевате да пратите продукцију Народног позоришта Републике Српске?

РAДОЊИЋ: Имам ту срећу и задовољство да већ неколико година редовно пратим рад Народног позоришта РС. Оно је у организационо-техничком и кадровском смислу једно од најбољих у региону. Промишљена репертоарска политика, пажљив избор сарадника и целокупна атмосфера у кући, допринели су да НПРС у театарским круговима, али и код најшире публике, добије висок реноме.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана