Rade Šerbedžija za Glas Srpske: Iskušenje stvaranja uvijek isto, i u Holivudu i u Banjaluci

Aleksandra Glišić
Rade Šerbedžija za Glas Srpske: Iskušenje stvaranja uvijek isto, i u Holivudu i u Banjaluci

RIJEKA - Uvijek moram biti otvoren za filmske pozive. Tri puta je trebalo da radim film sa Terensom Malikom, ali uvijek se nešto dogodilo da me spriječi. Kada me zvao četvrti put zbog uloge u jednom malom filmu, morao sam da odbijem zbog unaprijed dogovorenih koncerata.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" slavni glumac Rade Šerbedžija koji će 27. oktobra održati cjelovečernji gala koncert u Banjaluci. Početak koncerta u organizaciji banjalučke Agencije "Lira" najavljen je za 20 časova u Dvorani "Obilićevo", a Šerbedžija kaže da se uvijek rado vraća u Banjaluku.

- Eto, ni čuveni Malik nije mogao vjerovati šta čuje, da zbog koncerata ne mogu da dođem na snimanje filma u Holivud. A i to se događa - kaže Šerbedžija koji je u posljednje vrijeme posvećen pedagoškom radu i predaje studentima glume na Akademiji u Rijeci.

Na naš poziv odgovorio je pošto je izašao iz učionice gdje sa studentima prolazi njihove prve korake u svijetu glume i uopšte umjetnosti.

- Radim mnogo sa svojim studentima. Opet, mučimo muku oko prostora, raznih stvari, ali uprkos tome organizujemo festival studentskog teatra, izvodimo deset predstava kojih se ne bi stidjeli ni najprofesionalnija pozorišta - priča Šerbedžija koji je nekoliko zapaženih uloga ostvario i u Holivudu.

Napravio je zanimljivo poređenje balkanske i holivudske produkcije.

- Na koncu konca, i oni koji imaju mnogo para kada prave film i oni koji ih nemaju toliko kada stanu ispred kamere ostaje jedno isto prvo stvaralačka nemoć, pa rad. A to je jednako i u siromaštvu i u bogatstvu. Konačno, ti kao režiser, glumac ili bilo koji kreativac koji se bavi filmom i teatrom nađeš se sam samcat ispred svoje publike. I tu ti ne može nikakva lova pomoći da nešto učiniš bolje. Naravno, mogu se napraviti neke neviđene scene, poput onih holivudskih što je naš veliki Emir Kusturica napravio - ističe Šerbedžija napominjući da je iskušenje stvaranja uvijek isto, i u Holivudu i u Banjaluci.

Prati trendove u pozorištu i shvata ih kao pozitivne promjene.

- Svaki rediteljski pokušaj, da li da šokira publiku ili da umrtvi publiku je njegova vizija umjetnosti. Ona se može nekome dopasti ili ne dopasti. Ali svako istraživanje u teatru je dobrodošlo - ocjenjuje Šerbedžija.

Kako je već decenijama u svijetu filma i pozorišta podsjeća da stanje u umjetnosti nije nikada bilo sjajno.

- Jako je važno znati da ne bi trebalo zakidati na umjetnosti i prosvjeti i mladim ljudima koji se školuju i za neke druge stvari, pa i za pozorište i film. To su stvari u koje se mora ulagati, mora se obrazovanje dobro urediti i škole treba da budu kvalitetne - ukazuje Šerbedžija.

Pored rada sa studentima očekuje ga snimanje filma u januaru u Italiji, a kasnije ide u Los Anđeles da snima pilot epizodu moguće serije.

- Na ljeto se uvijek vraćam na Brione. Kombinujem Ameriku i Balkan, živim u Rijeci, ali dosta putujem, idem često u Beograd. Otac mi je nažalost umro u januaru, ali imam puno prijatelja i rodbine koje posjećujem. Takođe, održavam koncerte u Beogradu, a veseli me što ću ove godine imati koncert u Jugoslovenskom dramskom pozorištu - kaže Šerbedžija.

Sjećanje na Kemala Montena

- Moj prijatelj Kemal Monteno me pitao kada sam jednom gostovao u Sarajevu na koncertu: "Je li, Rade, što ti to pjevaš? A ja kažem: "Pjevam ove svoje nove". On mi odgovori: "Ma pusti novu, nova je dobra samo kad postane stara". Svi ti naši koncerti imaju svoj bazičan repertoar i onda tu i tamo neku novu izvedbu. I to je sasvim logično - kaže Rade Šerbedžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana