Princezina priča lekcija za mališane

Aleksandra Madžar
Princezina priča lekcija za mališane

Banjaluka - Aplauzi, veseli smijeh mališana i bajka u kojoj prijateljstvo i ljubav pobjeđuju, a samo jedan iskren poljubac žabu pretvara u princa, obilježili su premijeru predstave "Kralj žabac" u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Komad po motivima bajke braće Grim na scenu je postavio cijenjeni reditelj iz Sofije Slavčo Malenov, koji već godinama sarađuje sa ansamblom Dječijeg pozorišta RS. Dramatizaciju teksta uradio je Veselin Bodjev, dok je pomoćnik reditelja Aleksandar Pejaković.

Najmlađa publika u četvrtak uveče s pažnjom je gledala lutkarsku priču u kojoj su likove princeze, kralja i žapca oživjeli Svjetlana Andrić, Đorđe Janković i Saša Terzić.

- Ovakve predstave najviše i žive kada se igraju pred djecom. Reakcije mališana uticaće i na naše igranje - rekao je Janković.

Kada je riječ o saradnji sa rediteljem Malenovim, on ima samo riječi hvale.

-  Sa njim, kao i svaki put, nema nikakvih tenzija, sve ide u roku u kome je predviđeno. On je divan čovjek, veliki profesionalac. Vodio nas je sigurno kroz sve da bismo stigli do ovoga što je publika imala priliku da vidi - istakao je Janković.

Iako je predstava rađena za male zaljubljenike u pozorišnu umjetnost, u njoj su vidno uživali i roditelji. Djeca su imala priliku da nauče da su istina i odgovornost najvažniji na putu za pravo prijateljstvo.

- Princeza se poslužila lažima iako je obećala da će biti prijateljica žapcu koji joj je pomogao i spasio njenu zlatnu loptu iz močvare. Kroz ovaj komad možemo da vidimo da se mora ispuniti ono što se obeća i da se djeca ne mogu uvijek oslanjati na svoje roditelje - objasnio je Malenov.

Glumci Dječijeg pozorišta RS spremili su komad za sedamnaest dana, vrlo brzo i lako. Princeza iz predstave Svjetlana Andrić kaže da je to bilo dovoljno da naprave zanimljivu predstavu.

- Sada smo u fazi kada treba da osluškujemo reakcije djece. Slušali su o čemu se radi i prepoznali dozu humora na koju su lijepo reagovali - kazala je Andrićeva.

Pred njima je, kaže, razigravanje komada kako bi postigli još bolju komunikaciju sa mališanima.

- Polako ćemo nadograđivati priču kroz našu igru. Glumac uživa kada publika prati ono što se dešava na sceni, to ga uvijek motiviše - zaključila je Andrićeva.

Profesionalnost

- Bilo mi je zadovoljstvo da vidim kako djeca slušaju i shvataju, jer mi obično pokušavamo da ih nasmijemo. Ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske je veoma profesionalan, jedan od najboljih na Balkanu sa kojima sam radio. Uvijek sa zadovoljstvom dolazim ovdje da dijelimo svoje kreativne ideje. Odavno poznajem glumce, a za ovu predstavu odabrao sam one za koje sam mislio da će im najbolje odgovarati uloge - kaže Slavčo Malenov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana