Приче о традицији и проблемима 21. вијека на сцени Театар феста Петар Кочић

Александра Глишић
Приче о традицији и проблемима 21. вијека на сцени Театар феста Петар Кочић

Бањалука - Креативну енергију и глумачко умијеће младих умјетника моћи ће да виде сви који дођу на први фестивал монодраме младог глумца у Бањалуци.

Пред публиком ће се наћи шест представа, а фестивал ће бити одржан у оквиру Театар феста "Петар Кочић" од 17. до 24. маја. Глумци који ће наступати ових дана се ужурбано припремају за наступ, а за "Глас Српске" су говорили о монодрамама које ће извести и мотивима који су их водили у раду. 

Ђурђа Вукашиновић извешће поетско-музички колаж о косовској легенди "Косово, о, чудеса Божјих судбина", а каже да је представа усмјерена на повратак људи коријенима и традицији.

- Како је Исидора Секулић рекла, "Косово није нестало, нити је престало, нити ће икада док је нас". Идеја ове представе зачела се заједно са мном и родила се заједно са мном и то срце живи и куца у мени и куцаће и живјеће и надживјеће мене - рекла је глумица.

Комад је, додаје, осврт на судбину српскога народа од  прапостанка Косова до вазнесења и приказања косовског боја на небу, а све преко поноса и пркоса српских дјевојака и њиховог проклетства, затим клетве кнежеве, мајке Југовића и Косовке дјевојке и свих наших јунака српских: цара Лазара, Обилића, Топлице Милана, Косанчић Ивана, свих десет Југовића...

- Ова представа има драмску тежину и захтијева од мене као глумице, али и од гледалаца, максималну концентрацију. То је наша антика. Поред легенди о Косову, говорим и епску пјесму "Косовка дјевојка" и "Смрт мајке Југовића", затим уживо изводим шест етно-пјесама - истиче Вукашиновићева.

Глумац Стеван Шербеџија на фестивал долази са представом  "Сувишан човек", која је настала по новели Ф.М. Достојевског "Записи из подземља".

- Посебна ми је част и задовољство што ћу учествовати на овом првом фестивалу монодраме, сматрам да је то одлична и здрава идеја и да ће заживети годинама. Ова монодрама говори о човеку који врши психолошку анализу себе и друштва у којем живи. Такође говори о расклиманој човековој вољи и нагону за опстајањем у овом катаклизмичном периоду, времену лажи и отуђења - објашњава Шербеџија и додаје да представа коју изводи анализира и колико обичан човјек смије да проговори и да се побуни против неправде малограђанштине.

Шта је то пријатељство и колико се оно заправо може остварити и колико су људи користољубиви само су нека од питања којима се овај глумац бави у својој представи.

- Многа су питања које човек само у мислима себи постави, а не усуђује са да их разреши до краја. Вероватно из страха да не изгуби неку позицију, али све те позиције су као каменчићи у брзацима. Радећи ову монодраму доста сам ослушкивао људе који ме окружују и упознао сам њихове страхове. Сви се донекле буне на немаштину и духовну празнину, али нико не чини ништа по том питању - примјећује Шербеџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана