Премијерa у Позоришту Приједор: Самоубица о емотивном расулу незапосленог човјека

Снежана Тасић
Премијерa у Позоришту Приједор: Самоубица о емотивном расулу незапосленог човјека

Приједор - Прича о човјеку који није запослен и живи од плате своје супруге, притиснут због тога тешким осјећанима па намјерава да се убије, а његове слабости покушава да искористи група људи који попут лешинара желе на различите начине извући корист за себе из његове смрти, премијерно је испричана кроз комад "Самоубица" у Позоришту Приједор.

Први сусрет комада по тексту Николаја Ердмана, а у режији Жељка Стјепановића, са публиком у уторак увече протекао је уз добре реакције, а задовољство није крио ни сам редитељ.

- Задовољан сам и реакцијом публике и игром глумаца, који су испоштовали све оно што је договорено и нису, жаргонски речено, трчали за смијехом публике. Имају одличан темпо, ритам, још ће то полако да лијеже како публика буде више долазила. Ово је први озбиљан сусрет са публиком, тако да ће послије ове премијере сигурно представа расти - навео је Стјепановић.

Он каже да већина становништва у БиХ има проблем незапослености, било лично било у најближем окружењу, да су незапослене цијеле генерације и да публика у овој представи може видјети како се њен главни лик носи с тим проблемом.

- У овом мјесецу представа ће се три пута играти у Приједору, једном у Бањалуци, а вјероватно и у Градишци. Мислим да ће се изводити и да ће имати дуг живот, само ако глумци буду чврсто играли као вечерас, а не трчали за публиком и смијехом, да је не олабаве - додао је Стјепановић.

Насловна улога повјерена је Деану Батозу, који је након премијере изјавио да је задовољан представом, да је рад  на њој био тежак, али да се труд исплатио.

- Жељко је редитељ који је од почетка знао шта хоће. Много смо научили од њега, ми смо му на томе захвални и надам се да ћемо поновити сарадњу - рекао је Батоз.

У представи играју и Татјана Бињаш-Батоз, Зорица Јојић, Мирела Предојевић, Срђан Књегињић, Сандра Мацура, Дубравко Вукадиновић, Борис Томић, Желимир Ривић, Јелена Сексан и Ена Радовановић. Прва реприза представе "Самоубица" заказана је за суботу, 8. април.

Забрана текста до 1982. године

Глумац Жељко Касап подсјетио је да је овај текст из 1932. године био забрањен до 1982. године, те да су и аутор и продуцент завршили у Сибиру. Он је навео да је ријеч о црнохуморној комедији гдје глумци треба да мртви озбиљни засмију публику.

- Ми смо повукли ту паралелу након скоро сто година. Данас су многи људи без посла и можда имамо много потенцијалних самоубица негдје око нас у комшилуку и треба на то упозорити публику - додао је Касап.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана