Premijera u Narodnom pozorištu Republike Srpske: Naši dani nemoralu dali ime i prezime

Aleksandra Madžar
Premijera u Narodnom pozorištu Republike Srpske: Naši dani nemoralu dali ime i prezime

Banjaluka - Predstava "Naši dani", po tekstu Željka Stjepanovića i u režiji Juga Radivojevića, premijerno je izvedena proteklog vikenda na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Sudeći po reakcijama prisutnih i višeminutnom aplauzu kojim su ispraćeni glumci sa scene, biće ovo komad koji će puniti pozorišnu salu. Autor teksta, kako je rekao, potrudio se da nemoralu da oblik, ime i prezime, da likove iz jazbina i kanala izvuče na scenu, da ih osvijetli, da ih bolje vidimo, upoznamo. Ali poznati su taj šljam, razvrat i poroci ljudima sa ovih prostora, u publici je vjerovatno bilo onih koji su osjetili sudbinu likova na sceni, obrazovanih, nezaposlenih, ali i onih sa druge strane. Predstavu koju je publika gledala u subotu uveče, nažalost, ima priliku da u realnosti gleda svaki dan. Smiješno, ali od smijeha zaboli.

Glumcima je drago da je pozorište njihovog kolegu Željka Stjepanovića predstavilo i na ovaj način i pokazalo ga u drugom svjetlu, i kao autora koji je svoju unutrašnju borbu sa samim sobom - otići ili ostati, boriti se sa demonima ili odustati - pretočio u tekst koji poziva na buđenje.

Stihovi velikog srpskog pjesnika Vladislava Petkovića Disa, od kojeg je Stjepanović posudio naslov za dramu, glumici Miljki Brđanin odzvanjali su sve vrijeme u glavi tokom rada na ovoj predstavi.

"Nabujao šljam i razvrat i poroci - ismejane sve vrline i poštenje". Nažalost, neke stvari su rečene prije 100 godina i mi se nismo nigdje pomjerili. To me najviše plaši. Nadam se da će ova predstava bar jednim malim dijelom uticati da promislimo malo o svemu i da se zapitamo - kazala je Brđaninova.

Rad na predstavi, ističe glumica koja je bila zadužena i za scenski pokret, bio je kreativan.

- Ekipa je odlična i vjerovali smo jedni drugima. Mislim da smo zato i dobili jednu jako dobru predstavu u kojoj će publika uživati - dodala je ona.

Sa Jugom Radivojevićem sarađivala je već nekoliko puta u Narodnom i Dječijem pozorištu, i kao glumica i kao saradnik za scenski pokret.

- On je jako zanimljiv reditelj, profesionalac koji glumcima daje slobodu da se igraju unutar njegove ideje - istakla je glumica.

Da porukom predstava poziva na buđenje, složio se i glumac Danilo Kerkez.

- Ako već nije kasno, da se probudimo, da pogledamo istini u oči i pokušamo nešto da učinimo, od ove naše napaćene sredine da napravimo. Da uredimo naše živote. Ali teško. Tekst je iskren, direktan, ne vulgaran i plitak sa šarenim likovima iz našeg okruženja, koji su na prvu loptu smiješni i simpatični, a u suštini prljavi i odvratni. Odvažan i potreban - naglasio je Kerkez.

Pored Brđaninove i Kekeza, uvjerljivu igru pokazali su i Nataša Perić, Goran Jokić, Vedrana Mačković, Ljubiša Savanović, Bojan Kolopić, Rok Radiša, Radenka Ševa, Željko Erkić, Ognjen Kopuz, Dragoslav Medojević, Vladimir Đorđević te Maja Vujanović koja je apsolvent glume na banjalučkoj Akademiji u klasi profesora Željka Mitrovića. Na sceni se prvi put svojoj mami, glumici Nataši Perić, pridružio i njen sin Nikola Erceg. Prva repriza zakazana je 8. marta u 20 časova.

Riječ reditelja

Čovek je zao sujetan, licemeran, gord, primitivan, proračunat, neiskren, lažljiv, pokvaren, podmukao, nestručan, samoživ, arogantan, bahat, namrgođen, bezobrazan, lopov, ubica, zlikovac.... Čovek je dobar, pažljiv, plemenit, saosećajan, human, iskren, blag, moralan, pravdoljubiv, čestit, pun razumevanja, darežljiv, sklon empatiji, oprostu i pokajanju, stručan, nenametljiv, nasmejan, produhovljen... Čovek mrzi, čovek voli, čovek bira sebe. Budi čovek. Izaberi. - rekao je Radivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana