Премијерa у Народном позоришту Републике Српске: Наши дани неморалу дали име и презиме

Александра Маџар
Премијерa у Народном позоришту Републике Српске: Наши дани неморалу дали име и презиме

Бањалука - Представа "Наши дани", по тексту Жељка Стјепановића и у режији Југа Радивојевића, премијерно је изведена протеклог викенда на великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

Судећи по реакцијама присутних и вишеминутном аплаузу којим су испраћени глумци са сцене, биће ово комад који ће пунити позоришну салу. Аутор текста, како је рекао, потрудио се да неморалу да облик, име и презиме, да ликове из јазбина и канала извуче на сцену, да их освијетли, да их боље видимо, упознамо. Али познати су тај шљам, разврат и пороци људима са ових простора, у публици је вјероватно било оних који су осјетили судбину ликова на сцени, образованих, незапослених, али и оних са друге стране. Представу коју је публика гледала у суботу увече, нажалост, има прилику да у реалности гледа сваки дан. Смијешно, али од смијеха заболи.

Глумцима је драго да је позориште њиховог колегу Жељка Стјепановића представило и на овај начин и показало га у другом свјетлу, и као аутора који је своју унутрашњу борбу са самим собом - отићи или остати, борити се са демонима или одустати - преточио у текст који позива на буђење.

Стихови великог српског пјесника Владислава Петковића Диса, од којег је Стјепановић посудио наслов за драму, глумици Миљки Брђанин одзвањали су све вријеме у глави током рада на овој представи.

"Набујао шљам и разврат и пороци - исмејане све врлине и поштење". Нажалост, неке ствари су речене прије 100 година и ми се нисмо нигдје помјерили. То ме највише плаши. Надам се да ће ова представа бар једним малим дијелом утицати да промислимо мало о свему и да се запитамо - казала је Брђанинова.

Рад на представи, истиче глумица која је била задужена и за сценски покрет, био је креативан.

- Екипа је одлична и вјеровали смо једни другима. Мислим да смо зато и добили једну јако добру представу у којој ће публика уживати - додала је она.

Са Југом Радивојевићем сарађивала је већ неколико пута у Народном и Дјечијем позоришту, и као глумица и као сарадник за сценски покрет.

- Он је јако занимљив редитељ, професионалац који глумцима даје слободу да се играју унутар његове идеје - истакла је глумица.

Да поруком представа позива на буђење, сложио се и глумац Данило Керкез.

- Ако већ није касно, да се пробудимо, да погледамо истини у очи и покушамо нешто да учинимо, од ове наше напаћене средине да направимо. Да уредимо наше животе. Али тешко. Текст је искрен, директан, не вулгаран и плитак са шареним ликовима из нашег окружења, који су на прву лопту смијешни и симпатични, а у суштини прљави и одвратни. Одважан и потребан - нагласио је Керкез.

Поред Брђанинове и Кекеза, увјерљиву игру показали су и Наташа Перић, Горан Јокић, Ведрана Мачковић, Љубиша Савановић, Бојан Колопић, Рок Радиша, Раденка Шева, Жељко Еркић, Огњен Копуз, Драгослав Медојевић, Владимир Ђорђевић те Маја Вујановић која је апсолвент глуме на бањалучкој Академији у класи професора Жељка Митровића. На сцени се први пут својој мами, глумици Наташи Перић, придружио и њен син Никола Ерцег. Прва реприза заказана је 8. марта у 20 часова.

Ријеч редитеља

Човек је зао сујетан, лицемеран, горд, примитиван, прорачунат, неискрен, лажљив, покварен, подмукао, нестручан, саможив, арогантан, бахат, намргођен, безобразан, лопов, убица, зликовац.... Човек је добар, пажљив, племенит, саосећајан, хуман, искрен, благ, моралан, правдољубив, честит, пун разумевања, дарежљив, склон емпатији, опросту и покајању, стручан, ненаметљив, насмејан, продуховљен... Човек мрзи, човек воли, човек бира себе. Буди човек. Изабери. - рекао је Радивојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана