Premijera Ožalošćene porodice večeras u NPRS

Aleksandra Madžar
Premijera Ožalošćene porodice večeras u NPRS

Banjaluka - Predstava "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića je naš pokušaj da se sa Nušića skine oblanda smijeha koja kod njega ponekad sklizne u neko šegačenje, a ispod toga tinja jedan krupan problem našeg mentaliteta i ljudi koji žive na ovim prostorima.

Ovako je reditelj Narodnog pozorišta Republike Srpske Nikola Pejaković govorio na pres-konferenciji održanoj povodom večerašnje premijere komada "Ožalošćena porodica", koja će biti održana u 20 časova na velikoj sceni nacionalnog teatra Srpske.

- Nušićev zaplet je uvijek ozbiljan. Naš koncept je bio da skinemo taj "šlag" i ostavimo osnovni zaplet. To nam je negdje uspjelo, a negdje nije. Publika će dati konačni sud - kazao je Pejaković.

Podsjetio je i na činjenicu da je sljedeće godine 150 godina od rođenja ovog velikog srpskog pisca.

- Nisam imao to na umu kad sam počeo da radim na ovom komadu. Ovo je neka stara ideja i pokušaj da se Nušić postavi i pročita na jedan drugačiji način - kaže Pejaković.

Glumac Aleksandar Stojaković prisjetio se rada na komadu "Narodni poslanik", takođe u režiji Pejakovića, koji je, kako kaže, nešto potpuno drugačije od "Ožalošćene porodice".

- Bio je izazov "boksovati" sa Nušićem koji te stalno vuče u taj svoj svijet. On nama govori ozbiljne i teške stvari, ali koje lijepo umotava, a kada se sve to skloni, dobije se prava slika našeg mentaliteta i naše naravi - istakao je Stojaković.

Nikolini Jelisavac ovo je četvrti komad u kojem igra u režiji Nikole Pejakovića.

- Svaki put kad radim sa njim prolazim kroz novu školu. Osjećam se kao da nisam završila akademiju i kao da se svaki put vraćam na novi semestar. Rad sa Koljom meni je do sada uvijek donio neki novi kvalitet u mom umjetničkom sazrijevanju - naglasila je Nikolina Jelisavac.

Ansambl

- Veoma sam srećan što sam radio sa ansamblom koji čine Željko Stjepanović, Slađana Zrnić, Aleksandar Stojković, Nikolina Jelisavac, Ljubiša Samardžić, Vedrana Mačković-Zubović i student četvrte godine Akademije umjetnosti u Banjaluci Marina Pijetlović - kaže Nikola Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana