Представа Установе културе Вук Стефановић Караџић из Београда одушевила посјетиоце: Кад глумци импровизују, публика плаче од смијеха

Александра Глишић
Представа Установе културе Вук Стефановић Караџић из Београда одушевила посјетиоце: Кад глумци импровизују, публика плаче од смијеха

Бањалука - Глумачка машта нема граница, што су доказали чланови тима представе "Не оклевај - импровизуј!" који су публику на бањалучком фестивалу "Заплет" довели до суза.

Али сузе у Градском позоришту "Јазавац" потекле су од смијеха. Ауторски пројекат Срђана Карановића рађен је у продукцији Установе културе "Вук Стефановић Караџић", а млади глумци показали су како је то када се импровизује кроз цијелу представу.

Да овај умјетнички тим има невјероватну енергију могло се осјетити у сваком тренутку на сцени, а посјетиоци Фестивала младог глумца "Заплет" повремено су имали прилику да учествују у позоришној причи.

Заправо је ријеч о представи коју чини више вјежби импровизације. Сцене, осим једне, настају без икакве припреме у тренутку док су глумци, заједно са Карановићем пред публиком.

Овај пројекат је настао као резултат низа предавања и практичног рада у оквиру радионице коју је од септембра до децембра 2013. године Срђан Карановић одржао студентима четврте године глуме на тему "Театар импровизације". Комад је премијерно изведен у децембру 2013. године на Факултету драмских уметности у Београду.

- Најважније нам је да имамо добар контакт са публиком. Осим тога, сваког дана увиђам како је ова представа одлично искуство за све глумце који играју. То је за њих прво велико поље слободе гдје су могли да раде шта хоће и то су одлично искористили - каже Срђан Карановић.

Глумци имају прилику да кроз ову представу покажу богатство језика тражећи различите језичке термине за исте ствари. 

- У језику се крије и темперамент и менталитет нашег народа. Пошто смо сви из различитих градова у Србији свако је донио своје језичке карактеристике - каже Душан Матејић.

Јелисавата Караџић, која је добила награду за глумицу вечери, истиче да су захваљујући овом комаду много боље пролазили на кастинзима за серије и филмове.

- Такође, пошто су тренутно актуелне представе које настају кроз радионице одлично се сналазимо у таквим ситуацијама за разлику од глумаца који нису имали слична искуства - примијетила је Караџићева.

Глумачку екипу чине и Богдан Богдановић, Ивана Дудић, Милош Ђуровић, Ива Кевра, Стефан Радоњић, Бранкица Себастијановић и Анита Стојадиновић.

Сви глумци имају исто мишљење  - највећа драж ове представе је у чињеници да све што изводе настаје у том моменту.

Текст из "Гласа Српске" као инспирација

Једна од сцена увијек настаје на основу текста у новинама, а за бањалучко извођење Срђан Карановић инспирацију је пронашао управо у "Гласу Српске". Текст нашег новинара Небојше Томашевића који говори о полицијској потјери за човјеком који је прељубник, а не криминалац, дјелимично је оживио на фестивалу "Заплет". Бранкица Себастијановић, Анита Стојадиновић, Богдан Богдановић и Стефан Радоњић оживјели су ликове љубавника, супруге, љубавнице, инспектора, али и додали лик баке из комшилука. Комични и забавни, млади глумци су успјели да дају сасвим другачију ноту причи о полицијској потјери. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана