Pozorište oslikava društvo i duh vremena

Milanka Mitrić
Pozorište oslikava društvo i duh vremena

Banjaluka - Zatamnjena scena, popraćena taktovima napetosti, stvorenim zvukom bubnjeva, razgovori taksiste i putnika, napravili su odličnu predstavu, koju je publika na otvaranju Međunarodnog festivala glumca "Zaplet" popratila snažnim aplauzom.

 

Premijerno izvođenje predstave "Taksimetar", otvorilo je ovogodišnji festival u Gradskom pozorištu "Jazavac".

Glumac Željko Stjepanović odigrao je ulogu banjalučkog taksiste, u pomenutoj predstavi, a mladi glumac Aleksandar Runjić sve ostale likove, koji su bili putnici. Sama predstava, nastala je po tekstu slovenačkog pisca, reditelja i scenariste Gorana Vojnovića, a u režiji Slobodana Perišića. Likovi, kroz svoje dijaloge prikazuju različite probleme i patnje čovjeka u današnje vrijeme.

Autor teksta, Goran Vojnović, objasnio je da je predstava "Taksimetar" nastala u jednom pozorištu u Ljubljani, koje je slično pozorištu "Jazavac". Naime, "Siti" teatar u Ljubljani, u kojem je predstava premijerno izvedena 13. oktobra 2013. oformio je glumac Uroš First. On i glumac Kleman Slakonja, stvorili su samu ideju originalne predstave, koju je režirao Aleksandar Popovski.

- Do mene su došli sa izrađenom idejom i rekli su da bi ako da bi to moralo da bude komedija i da bi progovorili o ozbiljnijim temama, u nekom aktuelnom trenutku. Meni se činilo tad, pošto ja dolazim iz svijeta filma i literature, da je u stvari nemoguće raditi priču koja se dešava u jednom, tačno određenom trenutku - kazao je Vojnović.

Dodao je i to da je tekst postavljen lokalno, te da nije mislio da će se predstava nekad odigrati na drugoj lokaciji.

- Rađen je, u stvari da uhvati duh tog vremena. Baš sam danas, gledajući, razmišljao da mnogo o Sloveniji govori to što pet godina kasnije banjalučka predstava nije toliko drugačija od one slovenačke. Mislim da bi Slovenci ipak htjeli vjerovati da je ovdje puno lošije. Kad gledam i jednu i drugu predstavu, to je to - ista priča, nosi istu emociju, iste poruke, probleme. Naravno, lokalizovana je, ali u suštini, problem je isti - čovjek je čovjek, društvo bolesno je društvo bolesno - pojasnio je Vojnović.

Reditelj Slobodan Perišić je objasnio rad na predstavi, te rekao da je ovaj komad rađen da prikaže sve nedaće i probleme u datom trenutku.

- Mi smo ljudi ovog vremena i ovog trenutka. Ne možemo da se distanciramo od toga. Vjerovatno to utiče, ne samo na mene, nego i na publiku i na glumce. Na neki način, to jeste suština pozorišta - da govori o onom vremenu  u kojem nastaje, i o onim temama koje nas okružuju i sa kojima se bavimo - rekao je Perišić.

Glumac Željko Stjepanović je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa Perišićem i Runjićem, ali i zbog gostovanja samog autora Gorana Vojnovića.

- Drago mi je što sam uspio da napravim dobru saradnju sa našim mladim kolegom Runjićem i što smo donijeli tu priču. Znamo u kakvom društvu živimo i nažalost svi želimo odavde da pobjegnemo. To je ona naša tragedija, što se mirimo s tim, a nijednog trenutka nemamo snage da pokušamo nešto da promijenimo. Pozorište polako posustaje u tom pogledu i ono samo oslikava društvo. Nekada je zadatak pozorišta da pokuša da navede ljude na to da se pokušaju suočiti sa problemima i da pokušaju da riješe te probleme - naveo je Stjepanović.

Glumac Aleksandar Runjić, koji je na sceni prikazao zaista odličnu mogućnost transformacije, i lakoću prelaženja iz jednog lika u drugi, proglašen je za glumca večeri, po izboru publike.

- Neki problemi ovih likova su mi bliži, jer poznajem mnogo drugara mojih iz srednje i osnovne i škole, koji su već otišli odavde. Neki ne, za neke likove je trebalo baš da radim - pojasnio je Runjić.

Festival je svečano otvorenim proglasila Ljiljana Zrnić, a publika je imala priliku da čuje nekoliko pjesama u izvođenju članova hora "Jazavac". Svi prisutni su mogli da pogledaju izložbu karikatura Dobrosava - Boba Živkovića, te da razgovaraju sa samim autorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana