Позориште огледало друштва

Снежана Тасић
Позориште огледало друштва

Приједор - Представом “Шест ликова тражи аутора” загребачког Сатиричког казалишта “Керемпух” у Приједору је почео 14. Међународни фестивал позоришта “Златна вила”.

Селектор овогодишњег фестивала Марко Мисирача објаснио је да је формални разлог уврштавања ове представе у фестивал то што је први пут пружена могућност да се нека представа са Битефа игра у Приједору и први пут да се игра нека представа Оливера Фрљића.

 - Не можемо његове представе више видјети у региону. Овај ансамбл је величанствен, а ово је један велики класични текст и аутор га изванредно смјешта у ово вријеме и ово поднебље - рекао је Мисирача.

Режисерка Лилијана Ивановић рекла је да Фрљић говори о десници у хрватском друштву и о томе колико су опасни национализам и фашизам, а познато је да је он режисер који “гура прст у око”.

 - Представа нас је све оставила без даха, што се видјело и по аплаузу и реаговању публике уопште. Она показује колико позориште мора бити актуелно да би било занимљиво - казала је Ивановићева.

Глумац Јерко Марчић рекао је да је свака сарадња са Оливером Фрљићем излазак из зоне комфора, да позориште не може мијењати друштво, него ставити огледало да људи гледају какво је друштво, а да су нове тенденције у свијету чак и такве да се тврди да улога позоришта јесте да мијења друштво.

- Ова представа је нешто затворенија и ближа класичном позоришту, а мање политичком које он иначе ради - навео је Марчић.

Жири овогодишњег фестивала, који ради у саставу Иван Обренов, Предраг Бјелошевић и Гордана Гаџић, додијелиће награде за најбољу представу у цјелини, најбољу режију, најбољег глумца и глумицу, најбољу сценографију, најбољу костимографију, најбољу ауторску музику и најбољег младог глумца и глумицу. Жири може додијелити и специјалне награде за дизајн звука, споредне улоге, глумачке минијатуре и друго.

Фестивал “Златна вила” траје до четвртка.

На програму

Током викенда на фестивалу ће бити одигране такмичарске представе “Равна плоча” Босанског народног позоришта Зеница, “Наши дани” Народног позоришта Републике Српске, али и представа “Френки и Џони” Народног позоришта Београд и Народног позоришта Сомбор, која није у такмичарској категорији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана