Pozorište Srpske održava kontinuitet i tradiciju

Milanka Mitrić
Pozorište Srpske održava kontinuitet i tradiciju

Banjaluka - Povodom nagrada koje je ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske osvojio za predstavu “Naši dani”, na 35. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, upriličen je prijem za pomoćnicu ministra za kulturu u Vladi RS.

Tom prilikom, Đakovićevoj je uručena povelja i srebrnjak, u znak zahvalnosti za nesebičnu podršku radu nacionalnog teatra Srpske.

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković rekao je da je Pozorište na festivalu u Brčkom osvojilo skoro sve što se moglo osvojiti, i da će u budućnosti nastaviti sa pravljenjem dobrih predstava na zadovoljstvo svih poklonika pozorišne umjetnosti.

- Iza nas je uspješna, naporna i teška godina, sa učešćem na brojnim festivalima, osvojenim nagradama u zemlji, regionu i inostranstvu. Koristim ovu priliku da zahvalim Tanji Đaković na svesrdnoj podršci i saradnji koju smo imali u nadležnom ministarstvu - rekao je Novaković.

Tanja Đaković je objasnila da ova godina nije mogla biti uspješnija za pozorište. Kruna svih ovogodišnjih uspjeha je festival u Brčkom i zaslužen trijumf predstave “Naši dani”, koja je osvojila šest nagrada.

- Pozorišna umjetnost u Republici Srpskoj je jedna od najrazvijenijih. Razlog je u tome što imamo mlad, talentovan i školovan kadar, ali imamo i kontinuitet, to jest dugu tradiciju pozorišne umjetnosti. Ono što je potrebno naglasiti jeste da Vlada RS i Ministarstvo prosvjete i kulture, kontinuirano ulažu u pozorišnu umjetnost, kako u njihove programske aktivnosti, tako i u infrastrukturu - naglasila je Đakovićeva.

Ona je čestitala glumcu Zlatanu Vidoviću, na osvojenoj nagradi u Rusiji i glumici Miljki Brđanin, koja je osvojila Sterijinu nagradu.

- Mislim da su to sve veliki uspjesi, i da Narodno pozorište RS ima težak zadatak da naredne godine ostvari još uspješniju pozorišnu sezonu - kazala je Đakovićeva.

Glumica Miljka Brđanin je istakla da Narodno pozorište RS ima razloga za zadovoljstvo i sreću zbog svih ovogodišnjih uspjeha.

- Moje kolege i ja dobili smo nagrade u Brčkom, Novom Sadu na Sterijinom pozorju, Rusiji, Kragujevcu i na drugim festivalima u regionu. Dobiti nagradu je jedna velika satisfakcija, jer to znači da se nalazite na pravom putu i da neko prepoznaje vaš glumački razvoj i kvalitet, ali sa druge strane to je jedna velika odgovornost, jer morate da nastavite tim putem, da se razvijate kao umjetnik i da svaki dan radite na sebi - objasnila je Brđaninova.

Radovi

Prilikom svoje posjete, Đakovićeva je obišla i radove na renoviranju zgrade pozorišta. Naime, naglašeno je da je devedeset odsto unutrašnjih radova završeno, a radovi na fasadi zavise od vremenskih uslova.

- Paralelno sa pomenutim radovima, urađena je i kompletna vanjska stolarija, a renoviran je i krov na sceni “Petar Kočić” - objasnio je Novaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana