Pozorište Prijedor: Premijerno odigrana predstava “Kolubarska bitka”

Snežana Tasić
Pozorište Prijedor: Premijerno odigrana predstava “Kolubarska bitka”

Prijedor - Ansambl Pozorišta Prijedor zvanično je otvorio 66. pozorišnu sezonu premijerom predstave “Kolubarska bitka”, rađene po romanu Dobrice Ćosića “Vreme smrti” i dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Aleksandra Dunđerovića.

Direktor Pozorišta Zoran Baroš izjavio je nakon premijere da je, ako je suditi prema reakcijama publike, predstava više nego dobra na svim poljima, od glumačke igre, do svih elemenata video i muzičke produkcije i efekata, budući da je ovo jedan multimedijalni projekat.

- Veliku zahvalnost, kao kuća, dugujemo režiseru Aleksandru Dunđeroviću, koji je taj projekat realizovao ovdje kod nas i nadam se da će “Kolubarska bitka” biti dugo igrana na daskama Pozorišta, kao i na gostovanjima - rekao je Baroš.

Režiser predstave, inače profesor na Kraljevskoj akademiji za pozorište u Birmingemu u Velikoj Britaniji, Aleksandar Dunđerović rekao je da je u pitanju ansambl projekat i zajednički rad svih u pozorištu.

- Ovo je jedan multimedijalni projekat, kombinacija zvuka, svjetla, glumačke igre, što ja stalno radim u Engleskoj. Ovaj ansambl je sjajno odgovorio na to sa velikim entuzijazmom i profesionalizmom - kazao je Dunđerović.

On je objasnio da je ovo zaista jedan veliki kolektivni projekat, koji je iznijelo Pozorište Prijedor, a u kojem učestvuju još i Narodno pozorište Republike Srpske, Beogradsko dramsko pozorište, dizajner svjetla iz Zagreba i dizajner tona iz Beograda.

- Ovo je značajan projekat jer se uklapa u ono što se dešava u cijeloj Evropi, a to je proslava 100 godina od kraja Velikog rata, a za nas je bitno jer je to veliki nacionalni tekst. Jeste kraj Prvog svjetskog rata i u isto vrijeme početak novih ratova i, kad se gleda ta predstava, shvati se da je to jedan isti rat koji traje 100 godina - pojasnio je Dunđerović.

Glumac Goran Jokić igra lik generala Živojina Mišića, kasnijeg vojvode i najpoznatijeg srpskog vojskovođe iz Prvog svjetskog rata. On smatra da je napravljena predstava o kojoj će se pričati i koja će biti veoma gledana i popularna.

- Sve je bilo onako kako smo se dogovorili i režirali. Moj lik je bio zahtjevan i lik iz naše istorije o kojem znamo i ne znamo puno toga. Igrao sam u ovom pozorištu nagrađivanu predstavu “Srpska drama” i vjerujem da će ova predstava imati isti takav uspjeh - istakao je Jokić.

Osim Jokića, u predstavi igraju i Mirela Predojević, Dean Batoz, Slobodan Ćustić, Aleksandar Stojković, Branko Janković, Želimir Rivić, Željko Kasap, Siniša Vučićević, Dimitrije Vokić, Jelena Seksen, Zorica Jojić, Milovan Srdić i Vasilije Pačariz.

Poseban izazov prilikom igranja ove predstave bio je taj što je 14 glumaca igralo 26 likova, te su na taj način neki glumci igrali i po četiri uloge.

Predstava će se 11. novembra igrati u Beogradskom dramskom pozorištu u Beogradu u okviru obilježavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, koji je okončan tog dana 1918. godine.

Nova oprema

Gradska uprava Prijedora pomogla je prijedorskom pozorištu zamjenom svjetlosne i tonske opreme u zgradi pozorišta. Oprema koja je korišćena ranije bila je stara 40 godina.

- Nakon nadogradnje i pokrivanja objekta Pozorišta, ovo je druga velika investicija Prijedora u naše i vaše pozorište, koje je to svojim radom i rezultatima zaista zaslužilo - kazao je načelnik Prijedora Milenko Đaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana