Позориште Приједор: Премијерно одиграна представа “Колубарска битка”

Снежана Тасић
Позориште Приједор: Премијерно одиграна представа “Колубарска битка”

Приједор - Ансамбл Позоришта Приједор званично је отворио 66. позоришну сезону премијером представе “Колубарска битка”, рађене по роману Добрице Ћосића “Време смрти” и драматизацији Борислава Михајловића Михиза, у режији Александра Дунђеровића.

Директор Позоришта Зоран Барош изјавио је након премијере да је, ако је судити према реакцијама публике, представа више него добра на свим пољима, од глумачке игре, до свих елемената видео и музичке продукције и ефеката, будући да је ово један мултимедијални пројекат.

- Велику захвалност, као кућа, дугујемо режисеру Александру Дунђеровићу, који је тај пројекат реализовао овдје код нас и надам се да ће “Колубарска битка” бити дуго играна на даскама Позоришта, као и на гостовањима - рекао је Барош.

Режисер представе, иначе професор на Краљевској академији за позориште у Бирмингему у Великој Британији, Александар Дунђеровић рекао је да је у питању ансамбл пројекат и заједнички рад свих у позоришту.

- Ово је један мултимедијални пројекат, комбинација звука, свјетла, глумачке игре, што ја стално радим у Енглеској. Овај ансамбл је сјајно одговорио на то са великим ентузијазмом и професионализмом - казао је Дунђеровић.

Он је објаснио да је ово заиста један велики колективни пројекат, који је изнијело Позориште Приједор, а у којем учествују још и Народно позориште Републике Српске, Београдско драмско позориште, дизајнер свјетла из Загреба и дизајнер тона из Београда.

- Ово је значајан пројекат јер се уклапа у оно што се дешава у цијелој Европи, а то је прослава 100 година од краја Великог рата, а за нас је битно јер је то велики национални текст. Јесте крај Првог свјетског рата и у исто вријеме почетак нових ратова и, кад се гледа та представа, схвати се да је то један исти рат који траје 100 година - појаснио је Дунђеровић.

Глумац Горан Јокић игра лик генерала Живојина Мишића, каснијег војводе и најпознатијег српског војсковође из Првог свјетског рата. Он сматра да је направљена представа о којој ће се причати и која ће бити веома гледана и популарна.

- Све је било онако како смо се договорили и режирали. Мој лик је био захтјеван и лик из наше историје о којем знамо и не знамо пуно тога. Играо сам у овом позоришту награђивану представу “Српска драма” и вјерујем да ће ова представа имати исти такав успјех - истакао је Јокић.

Осим Јокића, у представи играју и Мирела Предојевић, Деан Батоз, Слободан Ћустић, Александар Стојковић, Бранко Јанковић, Желимир Ривић, Жељко Касап, Синиша Вучићевић, Димитрије Вокић, Јелена Сексен, Зорица Јојић, Милован Срдић и Василије Пачариз.

Посебан изазов приликом играња ове представе био је тај што је 14 глумаца играло 26 ликова, те су на тај начин неки глумци играли и по четири улоге.

Представа ће се 11. новембра играти у Београдском драмском позоришту у Београду у оквиру обиљежавања стогодишњице завршетка Великог рата, који је окончан тог дана 1918. године.

Нова опрема

Градска управа Приједора помогла је приједорском позоришту замјеном свјетлосне и тонске опреме у згради позоришта. Опрема која је коришћена раније била је стара 40 година.

- Након надоградње и покривања објекта Позоришта, ово је друга велика инвестиција Приједора у наше и ваше позориште, које је то својим радом и резултатима заиста заслужило - казао је начелник Приједора Миленко Ђаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана