Позоришни фестивал освјежење умјетничке сцене у Приједору

Снежана Тасић
Позоришни фестивал освјежење умјетничке сцене у Приједору

Приједор - Приједор би поново требало да добије позоришни фестивал, а директор Позоришта Приједор Зоран Барош каже да је вијест обрадовала љубитеље умјетности у овом граду.

- То је изузетно значајна ствар с обзиром на то да Приједор има позориште 65 година и има испрофилисани позоришну публику. Не смијемо заборавити да је овдје постојао позоришни фестивал, а оснивање новог било би добро за нашу кућу и за град - рекао је Барош.

Додаје да је приједлог да то буде фестивал професионалних театара.

- Предлажемо да учествују позоришта из региона. Све остало је у фази разматрања и више детаља требало би бити познато до краја марта. Али оно што је извјесно је да ће организација фестивала почети наредне године - казао је Барош.

Вјерује да ће за вријеме трајања фестивала моћи размијенити искуства и успоставити сарадњу са квалитетним позоришним кућама. Са друге стране, публика ће имати прилику да види низ квалитетних представа и да стекне увид у позоришну продукцију у региону.

Оно што је  за сада извјесно је и  да су оснивачи  фестивала  Град Приједор и Позориште Приједор и да се неће одржавати сваке године него бијенално, односно наизмјенично са фестивалом хорова "Златна вила".

Из  градског Одјељења за друштвене дјелатности потврђено је да ће то бити добар начин да се превлада засићење у организационо захтјевној манифестацији какав је фестивал хорова који ће у распону од двије године бити у прилици да доведе квалитетне хорске пјеваче.

- Исто се, на иницијативу Музеја Козаре, десило са ликовном колонијом "Сретен Стојановић" која се сада одржава сваке друге године, смјењујући се с бијеналом радова на папиру и то значи да ће двогодишња динамика и овог фестивала, као и позоришног, омогућити квалитетније припреме и сигуран континуитет - истичу у Одјељењу за друштвене дјелатности.

Познато је и то да ће се фестивал, као и хорска смотра, одржавати средином маја као дио програма обиљежавања Дана града Приједора.

Оснивачи су, кажу, сигурни да будући фестивал неће доживјети судбину претходног. Наиме, 1993. године општина Приједор и "Срна фест" основали су Фестивал позоришта Републике Српске "Кочићева српска сцена" који је посљедњи пут одржан 2006. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана