Pozorišna magija po Krležinom receptu

Aleksandra Glišić
Pozorišna magija po Krležinom receptu

Banjaluka - Kada drama Miroslava Krleže dospije u ruke rediteljke Ane Đorđević, publika dobija priliku da u tišini pozorišne sale sluša i gleda ljepotu riječi i glumačke igre.

A snažne glumačke kreacije u predstavi "U agoniji", u produkciji beogradskog "Beo arta", ostvarili su Marija Vicković, Radovan Vujović i Branko Cvejić, koji su probudili emocije publike na Međunarodnom festivalu mladog glumca "Zaplet" u Banjaluci. Pete festivalske večeri, u utorak, u Gradskom pozorištu "Jazavac" na sceni je oživjela Krležina drama iz 1928. iz ciklusa "Glembajevi".  Beogradska pozorišna verzija pravi je praznik za ljubitelje pozorišta jer stvara onu pomalo zaboravljenu magiju teatarske igre.

Vickovićeva, koja tumači lik Laure, psihički slomljene zbog nevjerstva ljubavnika, ovaj tekst je iščitavala još od studentskih dana.  

- Predstavu smo počeli da radimo na moju inicijativu. Da rediteljka nije skraćivala tekst, sve bi trajalo tri i po sata, za šta savremena publika nema vremena. Ali napravila je jednu fantastičnu trilersku dramatizaciju koju publika rado gleda - kaže Vickovićeva.

Njenog partnera, dr Ivana Križoveca, maestralno je odigrao Radovan Vujović, koji je proglašen za glumca večeri.

- Gradeći lik ambicioznog i beskrupuloznog advokata imao sam izazov da uđem pod kožu ljudi koji ne prezaju ni od čega i gaze preko mrtvih - rekao je Vujović.

"Zaplet na točkovima"

U okviru programa "Zaplet na točkovima" glumac Radoslav Rale Milenković u utorak uveče izveo je monodramu "Naši dani" na sceni Grad pozorišta u Gradišci. Ovaj dio programa večeras donosi predstavu "Terapija" Dis pozorišta, koja će biti izvedena u Prijedoru u 20 časova.

 Danas na programu

Svečana dodjela nagrada najavljena je večeras za 20 časova na sceni Gradskog pozorišta "Jazavac". U čast nagrađenih biće izvedena predstava "Pita li iko kako je meni" Gradskog pozorišta "Jazavac", koja je autorski projekat Stojana Matavulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana