Позоришна магија по Крлежином рецепту

Александра Глишић
Позоришна магија по Крлежином рецепту

Бањалука - Када драма Мирослава Крлеже доспије у руке редитељке Ане Ђорђевић, публика добија прилику да у тишини позоришне сале слуша и гледа љепоту ријечи и глумачке игре.

А снажне глумачке креације у представи "У агонији", у продукцији београдског "Бео арта", остварили су Марија Вицковић, Радован Вујовић и Бранко Цвејић, који су пробудили емоције публике на Међународном фестивалу младог глумца "Заплет" у Бањалуци. Пете фестивалске вечери, у уторак, у Градском позоришту "Јазавац" на сцени је оживјела Крлежина драма из 1928. из циклуса "Глембајеви".  Београдска позоришна верзија прави је празник за љубитеље позоришта јер ствара ону помало заборављену магију театарске игре.

Вицковићева, која тумачи лик Лауре, психички сломљене због невјерства љубавника, овај текст је ишчитавала још од студентских дана.  

- Представу смо почели да радимо на моју иницијативу. Да редитељка није скраћивала текст, све би трајало три и по сата, за шта савремена публика нема времена. Али направила је једну фантастичну трилерску драматизацију коју публика радо гледа - каже Вицковићева.

Њеног партнера, др Ивана Крижовеца, маестрално је одиграо Радован Вујовић, који је проглашен за глумца вечери.

- Градећи лик амбициозног и бескрупулозног адвоката имао сам изазов да уђем под кожу људи који не презају ни од чега и газе преко мртвих - рекао је Вујовић.

"Заплет на точковима"

У оквиру програма "Заплет на точковима" глумац Радослав Рале Миленковић у уторак увече извео је монодраму "Наши дани" на сцени Град позоришта у Градишци. Овај дио програма вечерас доноси представу "Терапија" Дис позоришта, која ће бити изведена у Приједору у 20 часова.

 Данас на програму

Свечана додјела награда најављена је вечерас за 20 часова на сцени Градског позоришта "Јазавац". У част награђених биће изведена представа "Пита ли ико како је мени" Градског позоришта "Јазавац", која је ауторски пројекат Стојана Матавуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана