Poruke mira na Kestenburgu

Aleksandra Madžar
Poruke mira na Kestenburgu

Banjaluka - Vrijeme i društvo u kojem i sa kojim živimo neiscrpan su izvor inspiracije i tema mladim umjetnicima iz bilo kojih dijelova svijeta, pa su se takvim temama, svako na svoj način, bavili i ansambli iz Makedonije, Irana, Novog Sada, Mostara, Kosovske Mitrovice i Banjaluke, koji su se predstavili petog takmičarskog dana Međunarodnog festivala studentskih pozorišta "Kestenburg" u Banjaluci.

Pozorišne sale bile su posjećene i za vrijeme vikenda, a mladi stvaraoci dijelili su sa publikom svoja viđenja kultnih djela, ostavljali jake poruke o današnjem životu, a govorili su i o teškoj situaciji u kojoj rade gotova sva studentska pozorišta.

Dvojac iz Banjaluke, glumice Ena Radovanović i Tijana Jovanović, iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci, izvele su komad "Đubrište" po motivima djela Semjuela Beketa "Čekajući Godoa".

- Na trećoj godini radile smo scene iz komedije, pa smo tako radile i jednu malu scenu iz "Čekajući Godoa" i došle na ideju da ovo bude naša diplomska predstava, koja je premijerno izvedena 27. aprila ove godine, takođe na sceni "Petar Kočić" - kazala je Jovanovićeva.

Predstavu su postavile u pokretu, bez scenografije i ističu da je jako bitno da se slušaju, gledaju i dišu kao jedno, kako na sceni ne bi došlo do neke greške.

- U suštini nemamo klasične likove, nas dvije smo simboli, a kada se spoje ta dva simbola, dobijaju se tek neki obrisi likova. Recimo da smo mi kao simboli vremena i želimo da ljudima pokažemo da vrijeme prolazi bez obzira na njih i da treba bolje da iskoristimo to vrijeme - objasnila je Radovanovićeva.

Isti komad bio je veliki izazov za četiri glumice Fakulteta umetnosti Zvečan, Kosovska Mitrovica, koje su publiku podsjetile na vječne junake Vladimira i Estragona, Pocoa i Lakija.

- Bilo je jako teško, jer smo komad "Čekajući Godoa" počele da postavljamo u ženskom obliku, ali Beket je sigurno sa razlogom stavio četiri nesređena muškarca, ja se izvinjavam muškarcima, ali žene bi se snašle - rekla je kroz smijeh glumica Milica Mandić.

Prvo izvođenje ovog komada bilo je na Sterijinom pozorju, poslije toga su se redali festivali i nagrade, sada je na red došla i publika "Kestenbuga".

GAT scena 71 - Dom kulture "Krste Misirkov", Sveti Nikola iz Makedonije, poslije  Festivala festivala u Trebinju, doputovao je sa svojim "Evropejcima" u Banjaluku na scenu Doma omladine.

Glumac Đorđe Stefan objasnio je da komad govori o tipičnim balkanskim muškarcima, likovima koji sve rješavaju alkoholom i tučom, a koje svaki dan srećemo na ulici, kafiću, možda čak i pozorištu.

- To su likovi koji mogu da se promene za nijansu, ali se uvek vraćaju na staro - kazao je on.

Mostarski teatar mladih u Art dvorištu Banskog dvora Kulturnog centra izveo je Aristofanov "Mir".

- Ovo je komad u kojem prikazujemo trenutno stanje u kojem se nalazimo, ali može predstavljati bilo koju epohu ili bilo koji period. Mi smo odlučili da predstavimo ono sa čim se mi suočavamo danima i godinama - rekao je glumac Sabahudin Gluhović.

"Dobri ljudi", komad nastao po Čehovljevim pripovijetkama, izveo je Dramski studio "Sonja Marinković" iz Novog Sada na podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta.

- Čehov je Čehov, ovo su pripovetke koje su pitke, dopadljive i publici - rekao je glumac Uroš Pavlov.

Komad iz Irana

Predstavu "Negdje i nigdje", koja takođe nosi poruku mira, izveo je Teatar "Ajna" iz Irana na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS.

Rediteljka predstave Šada Negusi objasnila je da komad govori o dva pilota koji su preživjeli rat.

- Oni su preživjeli i našli su se na ostrvu, gdje su se "zaglavili". Ali oni se ne razumiju međusobno jer pričaju različite jezike. Poslije međusobne tuče koja je bila njihov prvi izbor, odlučuju da se pomire, postanu prijatelji i pošalju poruku mira svijetu. Ljudi mogu biti u miru iako se međusobno ne poznaju i dolaze iz različitih zemalja, tako da nema potrebe da ratuju. Jer rat nije dobra stvar. Ovo je glavna poruka naše predstave - kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana