„Podvala“ za dobrodošlicu

Aleksandra Glišić
„Podvala“ za dobrodošlicu

Istočno Sarajevo - Predstavom „Podvala“ Narodnog pozorišta Republike Srpske, koju je po tekstu Milovana Glišića režirala Đurđa Tešić, otvoren je Međunarodni festival malih scena i monodrame Srpske u Istočnom Sarajevu.

Na otvaranju u utorak uveče publika je imala priliku da pogleda predstavu zasnovanu na jednom od Glišićevih najpoznatijih tekstova. 

Tešićeva se odlučila za adaptaciju teksta zasnovanu na zgušnjavanju radnje u smjeru kojem je i sam Glišić težio - gogoljevskoj oštrini komike koja vodi prema društvenoj satiri. Iza prividne jednostavnosti „Podvale“ i njene narodske prijemčivosti, otkrivaju se patološke ljudske i društvene mane, od vremena u kome je tekst nastajao do danas.

- U obilježavanju i održavanju naše kulturne sredine ovaj festival ima veoma važnu ulogu. To je kulturna manifestacija sa najdužom tradicijom u našem gradu i naš jedini autentični festival koji je nastao u ratnim uslovima 1995. godine. Ponosni smo na ovu manifestaciju jer to više nije samo festival Republike Srpske, već i regiona - naglasio je direktor festivala Mladen Janković.

Pozorišna publika u Istočnom Sarajevu imaće priliku da do zatvaranja festivala, 9. decembra, pogleda i predstave „Budala na večeri“ Narodnog pozorišta iz Tuzle, „Koštana“ Slavija teatra iz Beograda, „Prah“ Narodnog pozorišta Beograd i Šabačkog pozorišta, kao i „Malo blago“ Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banjaluke.

U takmičarskom dijelu biće izvedene i monodrame „Ljubav na leskovački način“ u kojoj igra Vesna Anđelković, „Dr Feler“ koju režira i u kojoj glumi Dragan Boža Mihajlović, te autorski projekti Stevana Šerbedžije i Mladena Radovanovića „Suvišan čovek“ i Aleksandra Ristanovića „Sudnica“.

Prateći program

U okviru bogatog pratećeg programa festivala biće promovisane zbirka poezije „Snivačima, iz nesna“ Predraga Bjeloševića, roman „Vojnik ničije vojske“ Ilije Gajice, te zbirka pjesama za djecu „Pogodi ko sam“ Rajka Tanasijevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana