„Podvala“ za dobrodošlicu

„Podvala“ za dobrodošlicu 07.12.2017 09:34 | Aleksandra Glišić

Istočno Sarajevo - Predstavom „Podvala“ Narodnog pozorišta Republike Srpske, koju je po tekstu Milovana Glišića režirala Đurđa Tešić, otvoren je Međunarodni festival malih scena i monodrame Srpske u Istočnom Sarajevu.

Na otvaranju u utorak uveče publika je imala priliku da pogleda predstavu zasnovanu na jednom od Glišićevih najpoznatijih tekstova. 

Tešićeva se odlučila za adaptaciju teksta zasnovanu na zgušnjavanju radnje u smjeru kojem je i sam Glišić težio - gogoljevskoj oštrini komike koja vodi prema društvenoj satiri. Iza prividne jednostavnosti „Podvale“ i njene narodske prijemčivosti, otkrivaju se patološke ljudske i društvene mane, od vremena u kome je tekst nastajao do danas.

- U obilježavanju i održavanju naše kulturne sredine ovaj festival ima veoma važnu ulogu. To je kulturna manifestacija sa najdužom tradicijom u našem gradu i naš jedini autentični festival koji je nastao u ratnim uslovima 1995. godine. Ponosni smo na ovu manifestaciju jer to više nije samo festival Republike Srpske, već i regiona - naglasio je direktor festivala Mladen Janković.

Pozorišna publika u Istočnom Sarajevu imaće priliku da do zatvaranja festivala, 9. decembra, pogleda i predstave „Budala na večeri“ Narodnog pozorišta iz Tuzle, „Koštana“ Slavija teatra iz Beograda, „Prah“ Narodnog pozorišta Beograd i Šabačkog pozorišta, kao i „Malo blago“ Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banjaluke.

U takmičarskom dijelu biće izvedene i monodrame „Ljubav na leskovački način“ u kojoj igra Vesna Anđelković, „Dr Feler“ koju režira i u kojoj glumi Dragan Boža Mihajlović, te autorski projekti Stevana Šerbedžije i Mladena Radovanovića „Suvišan čovek“ i Aleksandra Ristanovića „Sudnica“.

Prateći program

U okviru bogatog pratećeg programa festivala biće promovisane zbirka poezije „Snivačima, iz nesna“ Predraga Bjeloševića, roman „Vojnik ničije vojske“ Ilije Gajice, te zbirka pjesama za djecu „Pogodi ko sam“ Rajka Tanasijevića.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica