„Подвала“ за добродошлицу

„Подвала“ за добродошлицу 07.12.2017 09:34 | Александра Глишић

Источно Сарајево - Представом „Подвала“ Народног позоришта Републике Српске, коју је по тексту Милована Глишића режирала Ђурђа Тешић, отворен је Међународни фестивал малих сцена и монодраме Српске у Источном Сарајеву.

На отварању у уторак увече публика је имала прилику да погледа представу засновану на једном од Глишићевих најпознатијих текстова. 

Тешићева се одлучила за адаптацију текста засновану на згушњавању радње у смјеру којем је и сам Глишић тежио - гогољевској оштрини комике која води према друштвеној сатири. Иза привидне једноставности „Подвале“ и њене народске пријемчивости, откривају се патолошке људске и друштвене мане, од времена у коме је текст настајао до данас.

- У обиљежавању и одржавању наше културне средине овај фестивал има веома важну улогу. То је културна манифестација са најдужом традицијом у нашем граду и наш једини аутентични фестивал који је настао у ратним условима 1995. године. Поносни смо на ову манифестацију јер то више није само фестивал Републике Српске, већ и региона - нагласио је директор фестивала Младен Јанковић.

Позоришна публика у Источном Сарајеву имаће прилику да до затварања фестивала, 9. децембра, погледа и представе „Будала на вечери“ Народног позоришта из Тузле, „Коштана“ Славија театра из Београда, „Прах“ Народног позоришта Београд и Шабачког позоришта, као и „Мало благо“ Градског позоришта „Јазавац“ из Бањалуке.

У такмичарском дијелу биће изведене и монодраме „Љубав на лесковачки начин“ у којој игра Весна Анђелковић, „Др Фелер“ коју режира и у којој глуми Драган Божа Михајловић, те ауторски пројекти Стевана Шербеџије и Младена Радовановића „Сувишан човек“ и Александра Ристановића „Судница“.

Пратећи програм

У оквиру богатог пратећег програма фестивала биће промовисане збирка поезије „Снивачима, из несна“ Предрага Бјелошевића, роман „Војник ничије војске“ Илије Гајице, те збирка пјесама за дјецу „Погоди ко сам“ Рајка Танасијевића.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица