„Подвала“ за добродошлицу

Александра Глишић
„Подвала“ за добродошлицу

Источно Сарајево - Представом „Подвала“ Народног позоришта Републике Српске, коју је по тексту Милована Глишића режирала Ђурђа Тешић, отворен је Међународни фестивал малих сцена и монодраме Српске у Источном Сарајеву.

На отварању у уторак увече публика је имала прилику да погледа представу засновану на једном од Глишићевих најпознатијих текстова. 

Тешићева се одлучила за адаптацију текста засновану на згушњавању радње у смјеру којем је и сам Глишић тежио - гогољевској оштрини комике која води према друштвеној сатири. Иза привидне једноставности „Подвале“ и њене народске пријемчивости, откривају се патолошке људске и друштвене мане, од времена у коме је текст настајао до данас.

- У обиљежавању и одржавању наше културне средине овај фестивал има веома важну улогу. То је културна манифестација са најдужом традицијом у нашем граду и наш једини аутентични фестивал који је настао у ратним условима 1995. године. Поносни смо на ову манифестацију јер то више није само фестивал Републике Српске, већ и региона - нагласио је директор фестивала Младен Јанковић.

Позоришна публика у Источном Сарајеву имаће прилику да до затварања фестивала, 9. децембра, погледа и представе „Будала на вечери“ Народног позоришта из Тузле, „Коштана“ Славија театра из Београда, „Прах“ Народног позоришта Београд и Шабачког позоришта, као и „Мало благо“ Градског позоришта „Јазавац“ из Бањалуке.

У такмичарском дијелу биће изведене и монодраме „Љубав на лесковачки начин“ у којој игра Весна Анђелковић, „Др Фелер“ коју режира и у којој глуми Драган Божа Михајловић, те ауторски пројекти Стевана Шербеџије и Младена Радовановића „Сувишан човек“ и Александра Ристановића „Судница“.

Пратећи програм

У оквиру богатог пратећег програма фестивала биће промовисане збирка поезије „Снивачима, из несна“ Предрага Бјелошевића, роман „Војник ничије војске“ Илије Гајице, те збирка пјесама за дјецу „Погоди ко сам“ Рајка Танасијевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана