Otvoren festival pozorišta za djecu u Banjaluci: Ljubav i dobrota u čistoti pozorišne igre

Aleksandra Madžar
Otvoren festival pozorišta za djecu u Banjaluci: Ljubav i dobrota u čistoti pozorišne igre

Banjaluka - Gledajući predstavu oživljenu po jednoj od najljepših pripovjedaka velikog Ive Andrića "Aska i vuk", mališani su na otvaranju Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu RS mogli da osjete ljepotu momenta kada ljubav i dobro pobjeđuju.

Glumci Malog pozorišta "Duško Radović" su u subotu uveče uz pomoć lutaka, muzike, pokreta i slike ispričali priču o nasilju i o tome kako ga zaustaviti u školama. Režiju i adaptaciju komada potpisuje Tatjana Piper-Stanković koja ujedno i glumi u predstavi. Mnogobrojni mališani zaljubljeni u pozorišnu umjetnost imali su priliku da na sceni vide kako jedna učiteljica uvodi novi pristup među đake, koji umjesto svađe i tuče razgovorom rješavaju probleme i pronalaze ljubav.

Da je oktobar već tradicionalno mjesec lutkarstva u Banjaluci, jer već šesnaesti put okuplja teatre širom svijeta i ukazuje na radost pozorišne igre, podsjetio je direktor ove kuće od snova Predrag Bjelošević. Ovaj put domaćini su 12 teatara iz deset zemalja, a tokom svih ovih godina, podsjetio je Bjelošević, odigrano je 200 predstava, iz oko 170 pozorišta sa svih kontinenata.

- To je ogroman kulturološki manifest, kojim su počašćeni i grad Banjaluka i Republika Srpska. Ovdje je riječ o promociji lutkarske umjetnosti, jer je festival nagradnog karaktera u čijoj konkurenciji igraju samo teatri sa lutkarskim predstavama ili u kombinaciji žive scene i lutaka - naveo je Bjelošević.

Smatra da su počašćena djeca koja žive u gradu gdje postoji lutkarski teatar, jer za razliku od druge djece, ona mogu da vide tu drevnu umjetnost koja se razvijala milenijumima.

Na veliki značaj ove manifestacije ukazao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević koji je svečano otvorio festival.

- Festival ima i obrazovnu notu, koja će se prenositi na naše najmlađe, gdje će oni postepeno ulaziti u umjetnička ostvarenja i vidjeti i nešto drugačije što se priprema za djecu širom svijeta - rekao je Malešević.

Ove godine o najboljim predstavama odlučivaće žiri kojem predsjedava dekan Akademije umjetnosti iz Sankt Peterburga Nikolaj Naumov, dok su ostala dva člana teatrolog iz Novog Sada Miroslav Radonjić i profesor animacije i montaže na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Mladen Đukić.

- Svi teatri dolaze sa svojim najboljim predstavama. Dječije pozorište svake godine igra van konkurencije, jer ne želimo da budemo konkurencija onima koji dolaze da igraju kod nas - naglasio je Bjelošević.

Jutro poslije otvaranja, nedjelja suncem okupana bila je idealna za djecu i roditelje da prošetaju Banjalukom obučenom u jesen i pogledaju predstave na jutarnjem repertoaru te da se sretnu sa omiljenom djevojčicom mnogih generacija Pipi Dugom Čarapom.

Pustolovine najjače djevojčice na svijetu donijeli su glumci iz Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke. Kultnu priču Astrid Lindgern režirala je Ivana Đilas. Mala publika sa uživanjem je pratila Pipi, baš kao što je i glavna junakinja serije sa užitkom radila šta je htjela, oblačila se kako poželi, išla na spavanje kada ona misli da treba, ali koja je glasno govorila svoje ideje, da djecu niko ne treba da tuče, da ona mogu govoriti šta misle, da slabije treba zaštititi. Pipi koja, nažalost, živi bez roditelja, sa konjem i majmunom u dnevnoj sobi, unijela je radost u jedan miran grad, koji poslije njenog dolaska više nikad nije bio isti, ali unijela je radost i u dječija srca koja su mogla da shvate ljepotu u razlikama. U 19 časova trebalo je da bude izvedena predstava "Romeo i Julija" Gradskog pozorišta Podgorica iz Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana