Отворен фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци: Љубав и доброта у чистоти позоришне игре

Александра Маџар
Отворен фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци: Љубав и доброта у чистоти позоришне игре

Бањалука - Гледајући представу оживљену по једној од најљепших приповједака великог Иве Андрића "Аска и вук", малишани су на отварању Међународног фестивала позоришта за дјецу у Дјечијем позоришту РС могли да осјете љепоту момента када љубав и добро побјеђују.

Глумци Малог позоришта "Душко Радовић" су у суботу увече уз помоћ лутака, музике, покрета и слике испричали причу о насиљу и о томе како га зауставити у школама. Режију и адаптацију комада потписује Татјана Пипер-Станковић која уједно и глуми у представи. Многобројни малишани заљубљени у позоришну умјетност имали су прилику да на сцени виде како једна учитељица уводи нови приступ међу ђаке, који умјесто свађе и туче разговором рјешавају проблеме и проналазе љубав.

Да је октобар већ традиционално мјесец луткарства у Бањалуци, јер већ шеснаести пут окупља театре широм свијета и указује на радост позоришне игре, подсјетио је директор ове куће од снова Предраг Бјелошевић. Овај пут домаћини су 12 театара из десет земаља, а током свих ових година, подсјетио је Бјелошевић, одиграно је 200 представа, из око 170 позоришта са свих континената.

- То је огроман културолошки манифест, којим су почашћени и град Бањалука и Република Српска. Овдје је ријеч о промоцији луткарске умјетности, јер је фестивал наградног карактера у чијој конкуренцији играју само театри са луткарским представама или у комбинацији живе сцене и лутака - навео је Бјелошевић.

Сматра да су почашћена дјеца која живе у граду гдје постоји луткарски театар, јер за разлику од друге дјеце, она могу да виде ту древну умјетност која се развијала миленијумима.

На велики значај ове манифестације указао је и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић који је свечано отворио фестивал.

- Фестивал има и образовну ноту, која ће се преносити на наше најмлађе, гдје ће они постепено улазити у умјетничка остварења и видјети и нешто другачије што се припрема за дјецу широм свијета - рекао је Малешевић.

Ове године о најбољим представама одлучиваће жири којем предсједава декан Академије умјетности из Санкт Петербурга Николај Наумов, док су остала два члана театролог из Новог Сада Мирослав Радоњић и професор анимације и монтаже на Академији умјетности у Бањалуци Младен Ђукић.

- Сви театри долазе са својим најбољим представама. Дјечије позориште сваке године игра ван конкуренције, јер не желимо да будемо конкуренција онима који долазе да играју код нас - нагласио је Бјелошевић.

Јутро послије отварања, недјеља сунцем окупана била је идеална за дјецу и родитеље да прошетају Бањалуком обученом у јесен и погледају представе на јутарњем репертоару те да се сретну са омиљеном дјевојчицом многих генерација Пипи Дугом Чарапом.

Пустоловине најјаче дјевојчице на свијету донијели су глумци из Градског казалишта лутака из Ријеке. Култну причу Астрид Линдгерн режирала је Ивана Ђилас. Мала публика са уживањем је пратила Пипи, баш као што је и главна јунакиња серије са ужитком радила шта је хтјела, облачила се како пожели, ишла на спавање када она мисли да треба, али која је гласно говорила своје идеје, да дјецу нико не треба да туче, да она могу говорити шта мисле, да слабије треба заштитити. Пипи која, нажалост, живи без родитеља, са коњем и мајмуном у дневној соби, унијела је радост у један миран град, који послије њеног доласка више никад није био исти, али унијела је радост и у дјечија срца која су могла да схвате љепоту у разликама. У 19 часова требало је да буде изведена представа "Ромео и Јулија" Градског позоришта Подгорица из Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана