Otvoren Međunarodni teatar fest osoba sa invaliditetom

Srna
Otvoren Međunarodni teatar fest osoba sa invaliditetom

Banjaluka - Izvođenjem predstave "Stvarno nestvarno" u Banjaluci je večeras otvoren Drugi Međunarodni teatar fest osoba sa invaliditetom, koji se održava s ciljem podizanja svijesti o ovim licima i njihovom bavljenju umjetnošću i umjetničkim formama.

Predstavu "Stvarno nestvarno" izveli su članovi Dis pozorišta mladih i udruženja gluvih i nagluvih regije Banjaluka, nakon čega je odigran pozorišni komad "Različitost za poštovanje" Udruženja osoba sa cerebralnom i dječijom paralizom "Volja za životom" iz Velike Plane.

Predsjednik Udruženja omladine sa invaliditetom "Infopart" Banjaluka Vera Bošković rekla je Srni da ovaj festival organizuju da bi pokazali publici kako se osobe s invaliditetom iskazuju kao kreatori kulture i umjetnosti.

"Predstave koje prikazujemo su i inkluzivne, baš onakve kakva želimo da bude zajednica u kojoj živimo", rekla je Boškovićeva.

Ona je dodala da je festival finansijski podržalo i Ministarstvo civilnih poslova BiH, ali da on opstaje, prije svega, zahvaljujući entuzijazmu organizatora i učesnika.

"Cilj je da ovaj festival tradicionalno održavamo svake druge godine", navela je Boškovićeva.

Predsjednik Udruženja osoba sa cerebralnom i dječijom paralizom "Volja za životom" iz Velike Plane Radovan Radulović rekao je da je večeras izvedena predstava edukativna, te da pokazuje diskriminaciju osoba sa invaliditetom.

"Ovom predstavom, koju smo igrali u cijeloj Srbiji, podižemo svijest javnosti da smo ravnopravni članovi društva", naveo je Radulović.

Svetlana Janković Beljanski iz Društva za cerebralnu paralizu Valjevo, čija će pozorišna grupa drugog festivalskog dana, odnosno sutra, izvesti komad "Tražim pomilovanje", rekla je Srni da svake godine prave nove predstave.

"Publika na njih reaguje pozitivno, a pomenutu predstavu izvodimo u saradnji sa Udruženjem dramskih, audio, video i muzičkih stvaralaca žMilovan Glišićž iz Valjeva", rekla je Beljanski.

Drugog festivalskog dana biće odigrana i predstava "Administracija, lijepa naša" u saradnji stend-ap komičara Antikulturnog teatra "Alija Sirotanović" iz Banjaluke i Jasmina Džemidžića iz Sarajeva.

Ulaz na sve predstave je besplatan, a festival se održava u sali Gradskog pozorišta "Jazavac" u dvorani "Obilićevo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana