Отворен Други јесењи позоришни фестивал на Мећавнику

Срна
Отворен Други јесењи позоришни фестивал на Мећавнику

Мокра Гора - Други јесењи позоришни фестивал почео је вечерас на Мећавнику извођењем представе "Хипноза једне љубави" писца и редитеља Душана Ковачевића, у извођењу "Звездара театра" из Београда.

Оснивач Фестивала Емир Кустурица рекао је да је давно постојао обичај Старих Грка да људи долазе из свих крајева да виде шта је то посљедње што знају из митологије, а да је постављено на сцену, и које је то узбуђење које ће да их доведе до катарзе.


"Међу онима који су стизали у Епидаурус, било је ментално обољелих, паметних, углавном позориште је било једно од оних мјеста гдје је човјек доживљавао катарзу и послије којег се боље осјећао. Говори се већ 100 година да је умјетност у кризи, а Душко Ковачевић је констатовао да умјетност није у кризи, већ да је друштво у кризи", навео је Кустурица.

Он је истакао да може да се говори о новом времену, "међувремену" у којем позоришна представа може да буде играна уживо или гледана као филм.

"Према томе, кад представа ваља, када филм ваља, он преживљава лакше него што је то било у прошлости јер постоји хиљаду начина да се добро дјело види. Утолико је Душкова опсесија Космосом она која говори о дубокој вези коју позориште оживљава када је у питању велики писац", нагласио је Кустурица.

Он је додао да је највеће узбуђење то што Фестивал, осим гостију из Вишеграда и Ужица, има госте и са Пала.

Отварајући Фестивал, Душан Ковачевић је рекао да је причу "Хипноза једне љубави" писао са осјећањем да се она догађа на једном оваквом мјесту, да је "близу звезда и да је негде на планини".

"То је прича која само привидно има комедиографску ноту, а заправо је прича она која је свима нама брига - колико нас има, колико ће нас бити, како живимо, да ли одлазимо или остајемо, са великом надом да ће се ствари поправити", каже Ковачевић.

Сутра, другог дана Фестивала, у 13.00 часова на сцени "Проклета авлија" биће одиграна представа "Скоро па драма" Итана Коена, у извођењу Факултета драмских умјетности из Београда. У биоскопу "Стенли Кјубрик" у 14.30 часова биће одржана радионица Снежане Тришић.

У амфитеатру "Ноам Чомски" у 17.00 часова биће изведена представа "Шест лица тражи писца", аутора Луиђија Пирандела, у извођењу Академије уметности из Новог Сада, док ће у 20.00 часова на сцени "Проклета авлија" представу "Галеб" Антона Чехова извести студенти Академије уметности из Београда.

Проглашење побједника и затварање Другог јесењег позоришног фестивала планирано је у 22.15 часова на сцени "Проклета авлија".

Компанија НИС другу годину заредом је генерални спонзор Јесењег позоришног фестивала, који се ове године одржава под слоганом Матије Бећковића "Као да живимо у међувремену", у организацији "Раста интернационала".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана