Одржан стручно-научни скуп о будућности театра

Срна
Одржан стручно-научни скуп о будућности театра

Бањалука - Фестивали имају будућност, али су суштинска питања идеја, визија, однос могућности и жеља, поручено је са стручно-научног скупа о будућности театра, који је одржан у Бањалуци.

Стручно-научни скуп “Каква је будућност театра? - Фестивали у култури” одржан је у оквиру бањалучког Театар феста “Петар Кочић”.


Виши стручни сарадник за позоришну умјетност и кинематографију у Министарству просвјете и културе Републике Српске Добринка Максимовић нагласила је значај Театар феста “Петар Кочић” и изразила задовољство што стручно-научни скупови постају стални програмски сегмент ове манифестације.

Декан Академије умјетности Бањалука Санда Додик навела је јуче да овај стручни скуп постаје природно, неопходно мјесто промишљања тема незаобилазних у умјетности, посебно театру, саопштено је из Народног позоришта.

Водитељ скупа Младен Миросављевић говорио је и о зависност фестивала од буџета, те нагласио да су фестивали важан дио брендирања, да подстичу туризам и обогаћују туристичку понуду, а истовремено су и подстицај за синергију у тој области.

Наташа Глишић, која истражује и позоришне фестивале у Бањалуци, рекла је да такве манифестације повезују театре и умјетнике из различитих средина.

“Представљају жсветковинуж, жрадост позоришне игреж и употпуњују позоришни амбијент, доносећи нову стваралачку енергију”, навела је Глишићева.

Директор Народног позоришта Српске Ненад Новаковић је рекао да фестивал, као могући бренд града, зависи од продукције.

“Фестивали имају своје мјесто и значај у културном животу и имаће будућност, али ће морати да се модификују. Промијениће се однос према фестивалу у дијелу који се бави техником и сценографијом, естетика представе и однос учесника према финансијерима”, рекао је Новаковић, који је на скупу отворио питање комерцијализације фестивала.

На скупу је скренута пажња и на питање одрживости фестивала у одређеној средини, а истакнуто је и да будућност театра у великом степену обликују политичке елите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана