“Odisej, san o povratku” gostuje u Požarevcu

Milanka Mitrić
“Odisej, san o povratku” gostuje u Požarevcu

Požarevac - Predstava Dječijeg pozorišta RS “Odisej, san o povratku” učestvuje večeras na festivalu “Viminacijum fest - Mitovi stari i novi” u Požarevcu.

U takmičarskom dijelu programa biće odigrane i predstave “Ričard 3” Zagrebačkog pozorišta “Gavela”, “Feničanke” Narodnog pozorišta iz Sarajeva, “Elektra” Narodnog pozorišta iz Beograda i “Hasanaginica” Narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Festival “Viminacijum fest - Mitovi stari i novi” posvećen je predstavama koje su zasnovane na mitskim događajima ili se bave mitom i istorijskim ličnostima iz doba antičke i starorimske književnosti.

- Festival je međunarodnog i takmičarskog karaktera. Svake večeri žiri publike biraće najboljeg glumca ili glumicu predstave. Završne večeri biće dodijeljene dvije nagrade stručnog žirija: “Zlatna fibula” najboljem glumcu ili glumici festivala i “Viminacijum maksimus”, priznanje za najbolju predstavu - kazao je direktor festivala i direktor Centra za kulturu Požarevac Dragi Ivić.

Centar za kulturu Požarevac je saosnivač manifestacije. O nagradama će odlučivati žiri koji čine reditelj Dejan Mijač, glumac Saša Torlaković i scenograf Miodrag Mića Tabački.

Predstava “Odisej, san o povratku” zasnovana je na jednom od najljepših mitova Grčke, a govori o neustrašivom junaku koji nakon pobjede u Troji sanja svoj san o povratku kući. Ova predstava je puna uzbuđenja i avantura silnoga Odiseja kojeg ni bogovi ni morske nemani ne mogu spriječiti da se vrati voljenoj Penelopi. Prema riječima kritičara, ova predstava na bajkovit način publiku podučava o vječnim ljudskim vrijednostima - odanosti, hrabrosti, ali i snalažljivosti. Žanrovski ju je teško odrediti, jer je ispunjena elementima mjuzikla, modernog baleta, ali i dramske i lutkarske igre.

Predstava je premijerno izvedena 2015. godine. Nastala je po scenariju i u režiji Bisere Kolevske, scenografiju i lutke potpisuje Svila Veličkova, a u predstavi igraju: Duško Mazalica, Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Đorđe Janković, Đurđa Babić i Saša Terzić.

Festival traje do nedjelje.

Prijateljstvo

- Biće ovaj naš festival pored pozorišnog, siguran sam, i festival prijateljstva i međusobnog poštovanja. Dokaz za to je i činjenica da jezici kojim govorimo, iako različitog imena, nam ipak donose lepotu razumevanja, a to je vrednost kojoj treba da se radujemo - izjavio je domaćin festivala u Požarevcu Bane Spasović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana