Одиграна представа Еф-Би-Ај - досије Никола Тесла

Срна
Одиграна представа Еф-Би-Ај - досије Никола Тесла

Бањалука - У бањалучкој спортској дворани "Борик" вечерас је одиграна спектакуларна мултимедијална представа "Еф-Би-Ај - досије Никола Тесла", поводом 160 година од рођења великог српског научника.

Аутор Ненад Јанковић, алијас доктор Неле Карајлић, рекао је уочи представе о животу, карактеру и дјелу великог српског научника, да је ријеч о узбудљивом позоришном комаду који подсјећа на филм уживо.


Он је навео да је представа прича о човјеку који је дошао да прегледа Теслину собу након његове смрти, а онда, кроз комуникацију са мртвим научником у сновима, сазнао оно што је за Теслу најважније.

Јанковић, који је у позоришном комаду игра њујоршког полицајца, открио је да је амерички Еф-Би-Ај у Теслиној соби нашао више филозофских него технолошких списа.

"Тесла из представе углавном филозофира", рекао је Јанковић и додао да је српски научник волио поезију и био романтичарска душа.

Глумац Ненад Окановић, који у представи игра савјетника главног мафијаша, истакао је да је Тесла један од његових омиљених историјских ликова који је промијенио свијет.

"Највише ме занима Теслин начин размишљања, јер је био пјесник, а и први је на енглески језик превео поезију Јована Јовановића Змаја", рекао је Окановић.

Представом је испричана прича пуна мистерије, изненађења, завјера, заблуда, порока, наде и потраге за срећом.

У представи глуме и Небојша Глоговац, Никола Ракочевић, Марко Гверо, Александар Гајин и други.

Премијера представе у Бањалуци дио је премијерног приказивања у четири српске пријестонице, а услиједила је након Новог Сада и Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана