Нова y Градском позоришту Градишка: Сваки појединац може да допринесе бољем друштву

Данко Кузмановић
Нова y Градском позоришту Градишка: Сваки појединац може да допринесе бољем друштву

Бањалука - Овим комадом желимо да покажемо да није лако ни вани. Сада смо у ситуацији да људи масовно бјеже одавде. Породице се исељавају. Хоћемо да поручимо да је то најлакши пут - најлакше је побјећи негдје из ове земље, али треба свако од нас као појединац да допринесе овом друштву да буде боље нама и нашој дјеци.

 

 

 

Ово је заиста дивна земља. Јако несрећна, али опет дивна и за њу се вриједи борити. Свако од нас би требало да се бори за ово друштво, и пекар, и столар и ја као глумац.

Казао је ово за “Глас Српске” глумац Народног позоришта Републике Српске Златан Видовић поводом сутрашње премијере представе “Емигранти” у Градском позоришту Градишка.

Представа је рађена по тексту Славомира Мрожека, а улоге тумаче Адмир Мешић и Златан Видовић, који потписује и режију. Комад ће бити одигран у 20 часова.

- Ријеч је о дуо драми у продукцији Градског позоришта “Градишка”, и то је прва представа откад су они постали јавна установа, а не удружење грађана. Представа ће бити камерног типа, што значи да ће публика бити на сцени с актерима представе. Биће око педесет мјеста у публици. То је куриозитет за Градишку пошто до сада то није виђено у том граду. Публика ће бити удаљена од нас пола метра - казао је Видовић.

Позоришни комад прати судбину двојице емиграната, који су међусобно различити, али су присиљени да бораве заједно у истом простору, из чега произлазе њихове свађе, весеља и погледи на живот.

- Гледаће живот двојице емиграната у неком подруму у Њемачкој. Та два емигранта живе у јако лошим условима. Један је врхунски интелектуалац, док је други наш обични бауштелац, прост човјек из народа. Њих двојица упадају у разноразне свађе, полемике и расправе. То су два човјека из једног народа, различитог образовања и животних размишљања, али, ето, сада су принуђени да буду ту заједно. Један је ту јер је политички емигрант, а други зато што је својевољно емигрант који се труди да штеди и да оставља паре са стране, као и сви наши људи тамо - рекао је Видовић.

Ово није прва представа коју је Видовић режирао у Градишци.

- Раније сам режирао двије представе у Градишци, “Кумовање лудом радовање” и “Љубав”, али ово је први пут да сам се ухватио у коштац и да режирам и да играм заиста тешку и захтјевну улогу. Било је веома напорно и изазовно, али мислим да смо урадили поштен посао, који ће публика препознати, ја се надам. Покушали смо да направимо искорак у репертоарском животу Градског позоришта “Градишка”, па смо направили носталгичну трагикомедију пошто се све базира на добрим вриједностима нашег народа. Један од ликова у представи стално слуша шлагер музику из педесетих и шездесетих јер га подсјећа на родни крај - навео је Видовић.

Прва и друга реприза “Емиграната” биће одигране 26. и 28. јуна у Културном центру “Градишка”.

Порука

Видовић сматра да је потребно да раздвојимо овдашњи национализам од патриотизма.

- Порука је патриотизам. За мене је патриотизам да свако почисти испред своје куће, да ради свој посао поштено и предано, да цијени државу из које је. Ми веома често погрешно схватамо тај патриотизам и онда то скреће у којекакав национализам, који је погубан за сваку нацију. То двоје треба раздвојити - објаснио је Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана