Nebojša Romčević, dramski pisac: Satira Stada ućutkala javnost

Agencije
Nebojša Romčević, dramski pisac: Satira Stada ućutkala javnost

Vrnjačka Banja - Jedna od najposjećenijih projekcija 41. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji bilo je prikazivanje satirične komedije "Stado" po scenariju Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Koje.

Film o životu iza kamere, glumcima kao neizlječivim entuzijastima koji stavljaju na kocku svoju egzistenciju u želji da naprave veliko umjetničko djelo, imao je, prema Romčevićevim riječima, "zaista čudnu sudbinu" što, kako kaže, u njemu budi različite razloge za paranoju.

- Iako je publika film zaista voljela, mislim da je aklamativno prećutan u javnosti, već dan nakon premijere. Koliko znam, napisana je samo jedna kritika o filmu, a u zvaničnim medijima nije bilo nikakvih osvrta - primijetio je poznati scenarista i dramski pisac Nebojša Romčević.

Kojin rediteljski prvenac, u kome pored njega igraju i Zoran Cvijanović, Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, premijerno je prikazan u novembru prošle godine i za mjesec i po film je pogledalo više od 170.000 gledalaca.

- S obzirom na to da je u pitanju filmska satira, čovek ne može a da se ne zapita o domašaju svoga dela i da zaključi: o, da, ovo delo je izazvalo reakciju, jer je strah od reakcije takođe reakcija - kaže Romčević.

Da se do sjaja crvenog tepiha ne dolazi putem posutim ružama već kompromisima, borbom, pa i paktom sa đavolom ako je potrebno, ispričano je kroz komediju.

- Humor ima tu osobinu da relativizuje svet. Posledica toga je da shvatamo da ništa nije od sudbinskog značaja ili da je sve od sudbinskog značaja, te da je u pitanju samo perspektiva - ukazuje Romčević.

Naglašava da humor ne mora da bude apstraktan.

- I drame kao što je "San letnje noći" su zapravo duboko političke, duboko kritičke i satirične. Humor omogućava da se o svim stvarima govori kao o nečemu što se može kritikovati i ismevati - rekao je Romčević.

Ističe da smo od liberalnog kapitalizma prihvatili samo deformisanu ideju da je sve dozvoljeno u bici za profit.

- Takav pogled na svet svakako favorizuje predatore, ali, konačno, svako postane nečiji obrok. Mnogo je jednostavnije biti sebičan, primitivan, samoživ, bez skrupula i sebe zvati "modernim čovekom" nego biti pitom, empatičan, osetljiv za druge i rizikovati da vas smatraju retrogradnim - ocijenio je Romčević.

Junaci filma "Stado" na kraju napuštaju Srbiju, postaju vašarski zabavljači koji prose po ulicama Beča.

- Veliko je pitanje kada je kraj srećan. Neki put je u pitanju društvena norma, neki put zahtev žanra, a neki put, kao u našem filmu, to je apsurd i autoironija - kazao je Romčević.

Vrijeme pisanja

Nebojša Romčević smatra da nastupa vrijeme scenarista, naročito na televiziji.

- Nemam ništa protiv da reditelji pišu svoje filmove, bez obzira na to što, barem kod nas, to rade loše. U svakom slučaju, i režija je, kao i scenaristika, u velikoj meri stvar tehnike i zanata. Ne vidim nijedan razlog zbog koga ja ne bih režirao. Mislim da je to mnogo lakše nego napisati scenario. I jednima i drugima je cilj da ispričamo priču - kaže Romčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana