Nastavljen Zaplet u GP Jazavac: Najbliži su najveći stranci

Milanka Mitrić
Nastavljen Zaplet u GP Jazavac: Najbliži su najveći stranci

Banjaluka - Slučajni i sporadični razgovori, svih nepoznatih i bezimenih ljudi, koji su se slučajno našli u kafani smještenoj na sceni, prikazali su različite lične terete i patnje. Prikazali su to da su oni najbliži često stranci, opustošeni, slomljeni i zamotani u svoje ljušture. Nakon gašenja svjetla i ispoljavanja svega zakopanog u njima, nastao je muk, na sceni i u publici.

Glumci Teatra "Egzit" iz Zagreba, svojim ulogama u predstavi "Dvoje", oduševili su i rasplakali publiku u Gradskom pozorištu "Jazavac" na desetom "Zapletu".

Njih dvoje, Bojana Gregorić-Vejzović i Dražen Čuček, igrali su po sedam uloga na jednoj sceni i prikazali po sedam nesrećnih odnosa. Nakon samog izvođenja, progovorili su i o radu na ovom komadu.

Bojana Gregorić-Vejzović govorila je o nastanku predstave i o problemima prilikom pripremanja uloga.

- Radili smo paralelno, svako dvije predstave. Nije bilo lako i upravo je zato proces trajao tri mjeseca. Dražen i ja smo mislili da onu prvu scenu nećemo nikada naučiti, jer kad imate te imaginarne čaše na sceni - mi smo se borili protiv toga. Bila je to jedna dobra improvizacija. Trudimo se, u granicama svojih skromnih mogućnosti - rekla je Gregorić-Vejzović.

Dražen Čuček je objasnio kako prvobitno nije bio siguran da li uopšte da prihvati jednu ovakvu ulogu, jer mu je djelovalo prilično nemoguće za izvođenje.

- Ta doza nesigurnosti i netalenta, da uopšte nemate nikakvog iskustva, to je bilo frustrirajuće. Taj proces nosi svakakva osjećanja, susrećete se sa svim i svačim. Mi se stvarno nismo nikad žurili i taj izostanak bilo kakvog imperativa da se nešto mora je upravo ovu predstavu učinio da se ona radila u tempu u kojem smo mi željeli - kazao je Čuček.

Predstava je nastala po tekstu "Dvoje Džima Kartrajta, a u režiji Matka Raguža.

- Glumački proces je ponekad možda dosadan za prepričavanje, još dosadniji za slušanje, zato što je toliko intimno. To je kao nekakva čipka koju tokom nekoliko mjeseci stvarate. Ja i Dražen smo godinama gledali na čemu bismo sarađivali. Bile su tu neke razne ideje, razni tekstovi. Uhvatili smo se u koštac sa velikim izazovom i sedam likova koje smo morali dobiti na sceni. Nije bilo ni najmanje lako, ali rad sa Matkom je upravo studiozan i ono što je najbitnije, što ne forsira glumca. Ovo je bilo jedno sjajno iskustvo - pojasnila je Gregorić-Vejzović.

Muzička pratnja na sceni bio je saksofonista Jakša Jordes.

Danas na programu

"Usamljeni Zapad"

Narodno pozorište RS

20 časova

Uloge: Zlatan Vidović, Danilo Kerkez,

Nataša Perić i Bojan Kolopić

Razgovor sa glumcem

Slađana Zrnić

22.30 časova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana