Настављен Заплет у ГП Јазавац: Најближи су највећи странци

Миланка Митрић
Настављен Заплет у ГП Јазавац: Најближи су највећи странци

Бањалука - Случајни и спорадични разговори, свих непознатих и безимених људи, који су се случајно нашли у кафани смјештеној на сцени, приказали су различите личне терете и патње. Приказали су то да су они најближи често странци, опустошени, сломљени и замотани у своје љуштуре. Након гашења свјетла и испољавања свега закопаног у њима, настао је мук, на сцени и у публици.

Глумци Театра "Егзит" из Загреба, својим улогама у представи "Двоје", одушевили су и расплакали публику у Градском позоришту "Јазавац" на десетом "Заплету".

Њих двоје, Бојана Грегорић-Вејзовић и Дражен Чучек, играли су по седам улога на једној сцени и приказали по седам несрећних односа. Након самог извођења, проговорили су и о раду на овом комаду.

Бојана Грегорић-Вејзовић говорила је о настанку представе и о проблемима приликом припремања улога.

- Радили смо паралелно, свако двије представе. Није било лако и управо је зато процес трајао три мјесеца. Дражен и ја смо мислили да ону прву сцену нећемо никада научити, јер кад имате те имагинарне чаше на сцени - ми смо се борили против тога. Била је то једна добра импровизација. Трудимо се, у границама својих скромних могућности - рекла је Грегорић-Вејзовић.

Дражен Чучек је објаснио како првобитно није био сигуран да ли уопште да прихвати једну овакву улогу, јер му је дјеловало прилично немогуће за извођење.

- Та доза несигурности и неталента, да уопште немате никаквог искуства, то је било фрустрирајуће. Тај процес носи свакаква осјећања, сусрећете се са свим и свачим. Ми се стварно нисмо никад журили и тај изостанак било каквог императива да се нешто мора је управо ову представу учинио да се она радила у темпу у којем смо ми жељели - казао је Чучек.

Представа је настала по тексту "Двоје Џима Картрајта, а у режији Матка Рагужа.

- Глумачки процес је понекад можда досадан за препричавање, још досаднији за слушање, зато што је толико интимно. То је као некаква чипка коју током неколико мјесеци стварате. Ја и Дражен смо годинама гледали на чему бисмо сарађивали. Биле су ту неке разне идеје, разни текстови. Ухватили смо се у коштац са великим изазовом и седам ликова које смо морали добити на сцени. Није било ни најмање лако, али рад са Матком је управо студиозан и оно што је најбитније, што не форсира глумца. Ово је било једно сјајно искуство - појаснила је Грегорић-Вејзовић.

Музичка пратња на сцени био је саксофониста Јакша Јордес.

Данас на програму

"Усамљени Запад"

Народно позориште РС

20 часова

Улоге: Златан Видовић, Данило Керкез,

Наташа Перић и Бојан Колопић

Разговор са глумцем

Слађана Зрнић

22.30 часова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана