Народно позориште Републике Српске добило нову представу: Кад илузија нестане остаје свијет наде

Александра Глишић
Народно позориште Републике Српске добило нову представу: Кад илузија нестане остаје свијет наде

Бањалука - Представом "Велика илузија", коју је по тексту Џорџа Ф. Вокера режирао Драган Остојић, Народно позориште Републике Српске проширило је репертоар на великој сцени.

Прича о породици у којој свако има своје проблеме, али и специфичан начин на који се носи са њима дала је велики простор женском дијелу ансамбла. Првакиња Народног позоришта РС Николина Фригановић, али и њене колегинице Ања Илић, Драгана Марић и Наташа Перић дале су свој печат ликовима Норе, Елизабете, Мери Ен и Гејл. У глумачкој екипи су и Александар Стојковић, Зоран Станишић,  Данило Керкез и Бојан Колопић. Осим глумачке игре, вриједни пажње су и костими и сценографија, али и маске и перике које су рађене у Народном позоришту РС.  

Ањи Илић повјерена је улога најстарије кћерке Елизабете која је преузела улогу оца.

- Она је једноставно одговорна за све дешавања у породици и осјећа потребу да заштити своје сестре и мајку. Међутим, и она сама је слаба, има неке своје недостатке, личне драме и фрустрације и тешко се носи са притиском - рекла је Илићева о лику који тумачи.

Њену млађу сестру Гејл игра Наташа Перић.

- Ово се разликује од свих представа и улога које сам играла до сада. Мало је драмских комада у којима су већина ликова жене, а ми смо сада имали прилику да добијемо баш такву причу - каже Перићева.

Александар Стојковић тумачи лик оца који, како он каже, све замрси у причи. Отац је, у ствари, бивши полицајац из одјељења за борбу против корупције, а живи двоструки живот.

- Отац заправо покушава да створи велику илузију, а то је да очисти град од криминалаца. Танго који играм на крају представе за мене је био велики изазов, али професор са Академије умјетности Саша Јовановић је био наш инструктор плеса. Тај плес заједништва и љубави је оптимистична завршница која поручује да смо опет сви заједно и да има наде - казао је Стојковић.

Крајња порука јесте ведра и позитивна, а током цијеле представе најмлађи члан породице, беба, симболише нови живот и нове побједе.

Премијери су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, делегат СНСД-а у Дому народа Парламента БиХ Небојша Радмановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и бројне друге личности из јавног и културног живота.

Нови комад "Само не у Швајцарску"

- Планирамо да Театар фест "Петар Кочић" отворимо са комадом "Само не у Швајцарску" писца Петра Михајловића. Представу ће режирати Милан Нешковић, млади редитељ из Београда - каже Александар Пејаковић и најављује да ће са представом "Синови умиру први" учествовати на "Стеријином позорју". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана