Нада Шаргин за Глас Српске: Путовање кроз епоху Немањића посебан изазов

Александра Глишић
Нада Шаргин за Глас Српске: Путовање кроз епоху Немањића посебан изазов

Београд - Мамила је осмијех на лица публике као Марина у серији "Вратиће се роде", а улогама у више филмова Нада Шаргин доказала је како одлично може да одговори сваком глумачком изазову.

Изузетну посвећеност показује и на позоришној сцени, у што могу да се увјере сви који посјећује београдске театре. Воле је љубитељи умјетности, али и чланови стручних жирија, који су је наградили значајним признањима. За "Глас Српске" ова глумица говорила је у паузи између представа и припрема за нову серију о Немањићима, коју, по тексту Гордана Михића, режира Марко Маринковић.

- Леп изазов је улога коју сам добила у серији. Зове се Рашка и има дивну природу и дубину, лепо је написана, а посебно ме узбуђује епоха и све што иде уз снимање, од локација до костима. Волим да кроз себе реконструишем неко друго време, забавно ми је да носим костим тог времена, поготово што су то углавном дивне женствене хаљине - каже глумица, напомињући да јој је увијек представљало задовољство да игра у филмовима и серијама чија се радња одвија у прошлости.

У серији "Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина" играће са Војином Ћетковићем, Небојшом Глоговцем, Драганом Мићановићем... Позоришне улоге обиљежиле су Електра у истоименој представи, али и Зора Шишарка, за коју је награђена на Театар фесту "Петар Кочић" у Бањалуци.

- Када сте на сцени окружени људима са којима се разумете, делите иста мишљења о позоришту и уметности и када има хемије, онда је све, па и најтежа трагедија, чаролија, али када пројекат у већини ствари није по вашем укусу и афинитетима, онда је то углавном мучење - примјећује Шаргинова, за коју је највећа драж позоришне игре "када се цела екипа уздигне и полети у стваралаштву".

Инспирацију види и у пробама за представу, узбуђена је при сваком извођењу и са радошћу ишчекује тренутак изласка на даске које живот значе, а признаје да је заљубљена у људе са којима игра.

- То што заједно креирате и преносите на публику мери се само тим осећањем заноса који вас прожима, пуни и опија, који је стварно као неки опијат и тражите још и не можете без тога, тако да признајем зависна сам од сцене - открива глумица, којој је највећу популарност донијела је улога Марине у ТВ серији "Вратиће се роде".

За тај пројекат вежу је, каже, велике и дивне емоције.

- Ево сада ће десет година од почетка снимања, а серија се и даље сматра за најквалитетнију. Дивно смо радили, Горан је редитељ којег глумац жели да сретне и учи од њега, а дивна је била и цела екипа и атмосфера. Волела бих да ми се то све понови и ти људи и та атмосфера - искрена је Шаргинова.

Филмска публика зна је и по остварењу "Чарлстон за Огњенку" редитеља Уроша Стојановића.

- За тај филм одржавани су километарски кастинзи, који су трајали месецима и дуго се припремао па онда и дуго снимао у свакаквим условима. Били смо слабо и плаћени и пристали смо на то да би што више новца ушло у филм и живели смо ту бајку неколико година. Али филм није прошао онако како смо очекивали и можда га чека неко друго време да засија - прича глумица којој је овај филм био и велика лекција.

Тада је, каже, научила да глумац увијек мора да даје све од себе и то ће се исплатити.

- Филм "Сутра ујутру" је скренуо пажњу на мене и означио мој глумачки пут у смислу да сам спремна да се дајем до краја у тешким улогама и да ми ништа није проблем - присјетила се умјетница, која може да се похвали богатом колекцијом награда.

Међу њима су она са Филмских сусрета у Нишу, "Стеријина" награда, као и признања "Ружица Сокић" и "Раша Плаовић".

- Награде ми пријају, потврда су мог рада, добијала сам их неколико пута у низу, али у ове последње две године било их је баш доста и прија ми што сам на тај начин и због њих скренула пажњу медија на себе - признаје глумица, уз напомену да награде доживљава и као велику обавезу.

Док је њен рад добијао и званичне потврде квалитета она је паралелно расла као глумица, трудећи се да сваки задатак обави најбоље што може.

- У Београд сам дошла са улогом Зорке у "Милеви Ајнштајн", која је одмах задала један ниво и рада и давања и промишљања. Од нас који од почетка држимо неки ниво, иако смо наравно имали и киксеве, очекује се да их правимо што мање или да их не правимо уопште - примијетила је Шаргинова.

Као највећу замјерку истиче што награде често немају новчану вриједност.

- То би глумцима, који живе уметност и хране је у овом времену просперитета површности, много значило, јер често прибегавамо баш тим површним садржајима, да би се прехранили (наше плате нису у складу са оним како радимо свој посао, у нашој бранши готово исте плате примају и људи који држе репертоар и они који играју јако мало) - указује глумица, придружујући се тако већини колега из Србије који нису задовољни стањем у култури.

- Да, сви се жале, али никако да се окупимо и тражимо своја права и на филму и на телевизији и у позоришту - закључила је Шаргинова.

Радост у театру

- Тренутно радим на серији и свом лику и играм свој репертоар у позоришту, који волим, јер су улоге веома различите, а захтевне. Радујем се сваком сусрету са колегама, којима сам у тим представама окружена - каже Нада Шаргин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана