Миљка Брђанин, Наташа Перић, глумице Народног позоришта РС: Животне улоге најдраже, позоришне роле авантура за памћење

Александра Глишић
Миљка Брђанин, Наташа Перић, глумице Народног позоришта РС: Животне улоге најдраже, позоришне роле авантура за памћење

Бањалука - Многи људи би вољели да имају ту привилегију да повремено виде како је то бити неко други, а глумци најбоље познају драж "путовања" кроз карактере, вријеме, епохе.

На крају године сабирају утиске сјећајући се најзанимљивијих момената са позоришне сцене или испред камера и са нестрпљењем чекају нове улоге. Са каквом радошћу ишчекују драмске текстове које раније нису радили и авантуру звану нова представа, увјерили смо се у разговору са глумицама Народног позоришта РС Миљком Брђанин и Наташом Перић.

Оне су за "Глас Српске" испричале шта су најзначајније радиле у 2017, али и с чиме ће се тек ухватити у коштац у новој години. 

- Кад погледам уназад, прошла година ми је била јако бурна пословно. Радила сам доста и стицала нова пословна искуства. У 2017. сам имала премијере представа "Швајцарска", "Сабирни центар" у матичној кући. Дио сам и комада "Љубавни живот Марка молера", недавно премијерно изведеног у продукцији Удружења "Цврчак" - каже Миљка Брђанин.

Присјетила се да је током године сарађивала и са Дјечијим позориштем РС радећи сценски покрет на представама "Маша и медвјед", "Орлови рано лете", "Новогодишња журка код Пипи Дуге Чарапе".

- Наравно, не смијем да прескочим ТВ серију "Месо". Посебно издвајам улогу у представи "Швајцарска" редитеља Милана Нешковића. То је јако захтјевна улога, без текста, и сама сам упућена на себе. Морала сам показати читав један живот те особе, све њене жеље, страхове, боли кроз које је прошла... Захваљујући цијелој екипи "Швајцарске" смо направили одличну представу која је добила и титулу најбоље представе у сезони - истиче Брђанинова која је проглашена за најбољу глумицу у прошлој сезони у Народном позоришту РС.

Њена млађа колегиница Наташа Перић публику је освојила улогама у матичној кући - Народном позоришту РС, али и улогама у Градском позоришту "Јазавац".

У децембру се појавила у представи "Усамљени запад" коју је на сцену "Петар Кочић" у националном театру Српске поставила Белинда Божичковић.

- Пробе за ову представу, на којима смо заборављали да било шта друго постоји, су за памћење. Публика у овом комаду може да ме види у улози Грлин, која има 17 година, која је усамљена у сопственом оклопу емоција. Представља се околини, лишеној емпатије, као груба и морбидна само због страха од исмијавања осјећајности - казала је Перићева.

Увјерена је да ће се многи идентификовати са овом јунакињом.

- Мислим да свако од нас носи неки оклоп над својим осјећањима, само због неке дозе страха од могуће повријеђености - сматра Перићева.

Објема глумицама мајчинство је веома битно.

- Најзначајнија животна улога ми је ипак улога мајке. А 2017. ми је донијела диван дар - улогу тетке - прича Брђанинова.

У јануару у Народном позоришту почињу пробе за нову представу "Наши дани" Жељка Стјепановића у режији Југа Радивојевића, а Брђанинова и Перићева ће играти у овом комаду.

- Већ се радујем наставку живота створених ликова и удахнућу живота новим! У представи "Наши дани" први пут ћу играти са својим сином - каже Перићева.

Поруке

Сагледајмо свој живот, учимо на грешкама, трудимо се да будемо бољи, паметнији, хуманији, покушавајмо нешто ново, мијењајмо се, мијењајмо свој свијет, тјерајмо себе даље... Будимо бољи људи и бићемо и срећнији и здравији и богатији. Добро се добрим враћа. Срећна Нова! - поручила је Миљка Брђанин.

Са ведрим мислима у 2018. ући ће и Наташа Перић.

- Читаоцима и редакцији "Гласа Српске" желим све најљепше у 2018. години - каже Перићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана