Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali izveden druge takmičarske večeri Zapleta 08: Odnosi i osjećanja u kojima živi svako od nas

Aleksandra Madžar
Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali izveden druge takmičarske večeri Zapleta 08: Odnosi i osjećanja u kojima živi svako od nas

Banjaluka - Koliko je Banjalučanka Tanja Šljivar specifičan pisac imala je priliku da osjeti publika u Gradskom pozorištu "Jazavac", gdje je druge takmičarske večeri izveden komad po njenom tekstu "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali", koji je rezultat saradnje Bosanskog narodnog kazališta Zenica i Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Pred publikom u ponedjeljak uveče poznata srpska glumica Mirjana Karanović i talentovani mladi glumac Enes Salković kroz apstraktnu formu pokazali su da nije neophodno sve razumjeti da bismo osjećali pripadnost, a kroz bogatstvo dramskog teksta koji su izgovarali bilo je potpuno jasno da će neki odgovori o tome šta se desilo na sceni doći sami, za dan, dva, pet, deset... Sve vrijeme izvodeći ovu duo dramu glumci su bili na sceni, a dokaz da je "Zaplet" iz godine u godinu sve posjećeniji je i publika, za koju nije bilo dovoljno mjesta u sali, pa su sjedili na sceni, gdje su imali priliku da  vide i najmanju promjenu na licu glumaca.

Pred publikom četiri jasne slike odnosa u kojima djevojčica čezne za pažnjom svoga oca, praznina majke koja nema više svoga sina, neizmjerna ljubav djevojke prema bratu i žudnja žene za životom.

- Kada sam odlučila da režiram ovaj komad, znala sam da to ne može da bude realistična priča, tradicionalne forme. Bila mi je uzbudljiva kombinacija u kojoj kao glumac daješ punu emociju, a u formi jedno pozorište koje nije uštrojeno - objasnila je Karanovićeva, koja je režirala ovaj komad.

To o čemu je Tanja pisala, kako kaže, osjetila je i prepoznala tu ženu u sebi.

- Mnogo je nas koji smo izgubili nekoga koga smo voleli, a na koga u jednom trenutku nismo obraćali dovoljno pažnje, ko nam se podrazumevao i tek onda kada je otišao shvatili smo da nismo uspeli da mu kažemo neke bitne stvari - objasnila je Karanovićeva, ističući da je komad otvorio duboke sadržaje koje nosimo u sebi, a o kojima ne pričamo često sa drugima.

Glumcu Enesu Salkoviću bilo je veliko zadovoljstvo da radi sa Mirjanom Karanović.

- Trebalo mi je dosta vremena da shvatim da je Mirjana Karanović moj partner na sceni. Smatram  ovu predstavu jednom stepenicom u mom glumačkom i privatnom životu. Uvidio sam koliko ne znam i postao svjestan svojih mana, a to je najbolje, kada shvatite koliko ne znate i sad mogu da radim na sebi - rekao je Salković.

Druge takmičarke veči publika je odlučila da nagrada za najboljeg glumca ode u ruke Mirjane Karanović.

Danas na programu

Komad Đorđa Lebovića i Aleksandra Obrenovića "Nebeski odred", u izvođenju glumaca iz Srpskog narodnog pozorišta i Saveza dramskih umetnika Vojvodine, biće izveden večeras u 20 časova. Riječ je o predstavi koju je režirala Mia Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana